Moly (Microlepidoptera)

A molylepkék családjában számtalan olyan faj van, amellyel a természetben is találkozhatunk.

Egyes fajták nagy mezőgazdasági kártevők, másoknak nincs jelentős közvetlen hatása az emberre. A természetben gyakran sok más állat élelmezési forrása, beleértve a madarakat, az emlősöket, a hüllőket, a kétéltűeket, a rovarokat és még néhány növényt is. Otthonainkban legtöbbször az élelmiszert károsító molyokkal (Ephestia) (pl.: aszalványmoly, lisztmoly, készletmoly) és a ruhamoly (Tineola bisselliella) az, amellyel találkozhatunk.

Kártétel

Károkozásának nagyobb jelentőséget titulálunk a féltett ruházataink károsítása miatt, ezért a „leghíresebb„ a ruhamoly. Tudnunk kell, hogy élvezettel fogyasztják számos más természetes anyagú textíliát, beleértve a selymet, a hajat, a szálakat, a szőrzetet és a tollakat is.

Megjelenés

A kifejlett lepkék általában 4-19 mm hosszúak és igen változékony színűek. Szárnyaik mintázata is nagyban elősegíti beazonosításukat, mely segít abban, hogy a kialakult fertőzöttséget hol is keressük. A legtöbb esetben a pontos faj meghatározással elérhető a gyors és azonnali beavatkozás. Amennyiben, felismerjük, hogy ruhamoly, úgy tudjuk, hogy ne a konyhában keressük a problémát. Az aszalványmoly esetében egyértelműen tudjuk, hogy mely termékeket kell átvizsgálni és kidobásra ítélni.

Szokások

A molyokra jellemző, hogy kerülik a fényt, és a leggyakrabban sötét helyeken találhatóak, mint pincék, padlások, éléskamrák és szekrények. A nőstény egyedek csak pár napig élnek és ez alatt az idő alatt igyekeznek a lehető legtöbb petét elsősorban az említett helyeken lerakni

Szaporodás, fejlődés

Egy nőstény megközelítőleg 200-250 petét rak le ezen rövid idő alatt. A petékből 7-14 nap múlva kis hernyók lesznek, melyek azonnal szőni kezdik és egyre jobban beszövik a környezetüket, táplálékukat. Ez a szövedék biztosítja a megfelelő védelmet. Ha a fejlődéséhez minden körülmény megfelelő, úgy 8-10 hét alatt fejlődik ki a hernyó és bebábozódik, melyet követően 10-14 nappal később fejlődik ki a lepke. A lepke rövid élete során már nem károsít, ezért ha azt látjuk, hogy repülő moly van környezetünkben, minél hamarabb be kell azonosítani és fajnak megfelelően kell a gócot felkutatni és kezelni.

Megelőzés, irtás

A rovarirtó szerek használata csak nagy fertőzöttség esetén javasolt. Nem helyettesíti a szükséges takarítást, hogy a fertőzött terméket (ruhanemű esetében ki kell mosni, vagy ki kell dobni, élelmiszer esetében azonnal ki kell dobni) el kell távolítani a területről. Alaposan ki kell takarítani a környezetet, nagy figyelmet fordítva a bútorzatok illesztéseire, résekre. Amennyiben, a probléma nem szűnik meg szakszerű segítségért forduljon a Bla-tox Kft-hez.

Miért a Bla-tox Kft?

  • Magasan képzett és több tíz éves szakmai tapasztalatokkal rendelkező szakembereink a legjobb megoldás problémáira
  • Az IPM (Integrated Pest Management) megvalósítására törekszünk minden ügyfelünknél, mely stratégia nem csak kiküszöböli a felmerülő problémákat, hanem proaktív megoldásokat is kínálunk a megelőzésre
  • Mert a mottónk tükröz bennünket:
    RugalmasságSzakszerűségKártevőmentesség

Megszabadulna a problémától?

Adja meg adatait és rövid időn belül megkeressük!