Görényes irtás

Kevesen tudják, hogy a vadászgörény háziasítása körülbelül 2500 évvel ezelőttre tehető. Az idők során többen feljegyezték, hogy az üregi nyulak vadászata során a vadászgörényeket használták igazi társként. A vadászati célra a legmegfelelőbb vadászgörények a zömök testalkatú (álltalában hímek) 1 kg körüli példányok voltak a legalkalmasabbak. Időszámításunk kezdetén a macskák még nem voltak ismertek az udvarokban és ezért a vadászatra használt görényekkel irtatták a már akkor is zavaró rágcsálókat. A patkányokhoz kapcsolódó járványok és betegségek felismerése jóval későbbre datálható, viszont zavart keltő jelenlétük és kártételük tudatos és tervezett intézkedéseket követelt meg. A vadászgörény angolul ferret, mely valószínű, hogy a latin furritus szóból ered, jelentése „ kis tolvaj”. Ez minden bizonnyal utal vadon élő társaik jellemvonásaira. Európában igazából az első évszázadban jelent meg, de hamar közkedvelt lett. Több helyen is olvashatunk arról, hogy az 1 500-as évektől a világon több helyen is valóban a patkányok irtására használták. Amerikába az 1600-as években szállították be és egészen napjainkig használják a rágcsálók irtására. A mai napig igen csak megosztja a hétköznapi embereket. Sokan háziállatként tartják,mely igazából a 1970-es évektől tapasztalható, de vannak akik kártékony állatként emlegetik és irtását szorgalmazzák.

A vadászatra, patkányirtásra alkalmas tulajdonságokkal rendelkező görények egyre kevésbé érhetőek el. Főként a hobbi célra és igen csak túltenyésztett görények azok, amelyek a tenyészetőktől felvásárlolhatóak. Magyarországon sokan a molnárgörényeket tartják a legmegfelelőbb tulajdonságokkal rendelkező vadászoknak. Ezek a jószágok nevüket valószínű onnan kapták, hogy a vad görényeket még a molnárok kezdték el alkalmazni a magtárak és malmok védelme érdekében.

A görények több célú tartása és maga a görényekkel történő rágcsálóirtás, mint módszer régebbre nyúlik vissza, mint a vegyszerrel történő rágcsálóirtás. A rágcsálóirtó szerekre kiváló alkalmazkodó képességüknek köszönhetően, valamint a jogalkotók és a természetvédők nem összehangolt munkájának köszönhetően a rágcsálókban egy valós tolerancia alakult ki a rágcsálóirtó szerekkel szemben. Fontos ismertetni, hogy a tolerancia nem azt jelenti a mi esetünkben, hogy a rágcsálóirtószerek teljes mértékben hatástalanok, csupán egy magas ellenálló képesség alakult ki a rágcsálókban az engedélyezett hatóanyagokkal szemben. Azt, hogy az engedélyezett rágcsálóirtószerek alacsony elhullási arányt produkálnak a rágcsálóknál, még az is hátráltatja, hogy a rágcsálóirtó szerek ellenszere a K1 vitamin, mely a legtöbb zöld növényben megtalálható. Így kimondhatjuk, hogy a természet ellen tenni nem lehet! A legnagyobb egyensúlyt a természet tartja fenn és akkor tesszük a legjobbat, ha mesterségesen ebbe mi nem  is akarunk beavatkozni.

Természetesen – rágcsálómentesen!

Miért a Bla-tox Kft?

  • Magasan képzett és több tíz éves szakmai tapasztalatokkal rendelkező szakembereink a legjobb megoldás problémáira
  • Vállalkozásunk rendelkezik minden olyan szakképesítéssel (hivatásos vadász), valamint tárgyi feltételekkel, mely az állatok befogását és elszállítását, akár likvidálását teszi lehetővé.
  • Munkánkat hatékonyan és a megrendelőhöz alkalmazkodva kivitelezzük
  • Mert első mindig az élővilág és a környezetbarát technológiák alkalmazása
  • Mert a mottónk tükröz bennünket:
    RugalmasságSzakszerűségKártevőmentesség

Megszabadulna a problémától?

Adja meg adatait és rövid időn belül megkeressük!