Riasztás

Távoltartás - Riasztás

Hanghatás

A nagyfrekvenciájú hullámokat, illetve (a galambok ellen hatástalan) ultrahangot kibocsátó berendezések közös tulajdonsága, hogy a csak hosszú idő (több nap) után érvényesülő hatásuk eléggé kétséges. Leginkább a verebek ellen váltak be. Kétségtelen tény, hogy a hangos zajokhoz (pl. az ágyúzás hangjához) a madarak hamar hozzászoknak.

Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy ezek a hangok az emberek számára sem közömbösek, sőt kifejezetten kellemetlenek. Ennek oka az, hogy a madarak is az emberi fül által felfogható hangfrekvenciára érzékenyek, tehát ha a hanghatás az embereket nem zavarja, a madarakra is hatástalan.

Optikai hatás

Általában műanyagból vagy gumiból − a madárijesztőkhöz hasonlóan − különböző (ragadozó madár, kígyó, zászló, ballon alakú) formákat alkalmaznak, amelyeket időközönként mozgatni, áttelepíteni kell.

A hatékonyságát az élő madárral történő riasztás tudja 100%-ban biztosítani; az élő madár, mint a területen megjelenő potenciális veszélyforrás hatásával. A reptetés időszakában a preparátumokat vissza kell szedni, majd a reptetés végeztével új pozícióban kell elhelyezni.

Élő madárral történő riasztás

Akusztikus vagy optikai eszközök kihelyezése esetén már javasolt, hogy az eszközök riasztó hatását növeljük az élő madárral történő riasztással. Az élő madár, mint a területen megjelenő potenciális veszélyforrás van riasztó hatással. A reptetés időszakában az eszközöket vissza kell gyűjteni/ki kell kapcsolni, majd a reptetés végeztével új pozícióban kell elhelyezni/üzemeltetni. Így a területet látogató madarak veszélyérzete fenntartható. A röptetés vándor sólyommal és/vagy héjával történik általában, az adott riasztandó állatot, illetve a védendő terület sajátosságait figyelembe véve. A ragadozó madarak üldöznek, de nem fogják meg a területen lévő más madarakat.A ragadozó madarak egy reptetés alkalmával, 30-40 alkalommal röpülnek. Az élő madaras röptetés zárt térben való alkalmazása, a kiegészítő eljárásként a zsebes hálóval történő befogás munkafolyamatát is elő tudja segíteni. A területre bevitt ragadozó madár potenciális veszélyként, riasztó hatással van a bent tartózkodó egyedekre és a területről való gyors távozásra ösztönzi őket.

Miért a Bla-tox Kft?

  • Magasan képzett és több tíz éves szakmai tapasztalatokkal és gyűrűző vizsgával rendelkező szakembereink a legjobb megoldás problémáira
  • Mert a hatályos jogszabályoknak megfelelően és az etikai szabályok betartásával végezzük a kivitelezéseket
  • Mert az alkalmazott módszerekkel a madarak nem sérülnek
  • Mert a mottónk tükröz bennünket:
    Rugalmasság  Szakszerűség  Kártevőmentesség

Megszabadulna a problémától?

Adja meg adatait és rövid időn belül megkeressük!