Kártevőirtási programterv

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érvényes szakképzettséggel rendelkező kártevőirtó szakember (kártevőirtó szakmunkás vagy egészségügyi gázmester) kidolgozza azt a dokumentációt, mely során figyelembe veszi a szolgáltatói és megrendelői tevékenységre vonatkozó jogszabályokat, a megrendelő tevékenységére vonatkozó GHP-kat („ Jó Higiéniai Gyakorlat”), a megrendelő tevékenységéhez kapcsolódó szabványokat, a folytatott kártevőirtási tevékenység nyilvántartását, a megrendelőnél alkalmazható módszereket és a befolyásoló tényezőket.

A kártevőirtási programterv kiegészítő elemei:

  • az irtószer felhasználási karton, melyből nyomon követhető az adott készítmény neve, hatóanyaga, a célkártevő faja, felhasználási helye, ideje, mennyisége, a felhasználó személye
  • az ellenőrző adatlap, melyből információt kapunk a különböző helyszíneken elhelyezett szerelvényekben (csapdák, etető állomások…stb.) tapasztaltakról. Az ellenőrző adatlapon feltűntetésre kerül a célkártevő, az adott szerelvény helye, a munkavégzés időpontja, a szerelvényben tapasztaltak.
  • trend elemzés, melyben az időszakos ellenőrzések kerülnek összesítetten kiértékelésre, a kártevők aktivitása, az irtószer felhasználás, a környezeti hatások…stb. szempontjai alapján.
  • időszakos jelentések, melyekben szövegesen kerülnek kifejtésre a végrehajtott tevékenységgel kapcsolatos információk
  • a biztonságtechnikai adatlap a felhasznált készítményekről
  • a kártevőirtási térkép, melyen feltűntetésre kerülnek a kihelyezett szerelvények

Figyelembe kel venni a programterv kidolgozása során még az adott helyszín sajátosságait, a helyszín környezetét, elhelyezkedését és kezelendő terület nagyságát, az épületek tagoltságát, az épületek műszaki állapotát.  A megrendelőnél működtetett minőségirányítási rendszer elvárásait, az élelmiszerbiztonsági elveket, valamint vizsgálatot és kockázatértékelést kell végezni a kártevők előfordulásának és szaporodásának lehetőségeiről. A kártevőirtási programtervben kerül összegzésre, hogy a célkártevők ellen milyen megelőző intézkedések kerülnek bevezetésre, valamint ezeket ki milyen módon és gyakorisággal ellenőrzi és amennyiben fertőzöttség tapasztalható akkor milyen irtási módszer kerül alkalmazásra, esetleg milyen kiegészítő tevékenység kerül végrehajtásra.

Ha a programterv megfelelően részletezve kimunkált akkor, meghatározásra kerülhet az élelmiszeripari egység üzemeltetői és a kártevőirtó szakember feladatai is.