BRC - British Retail Consortium és a GFSI - Global Food Safety Initiative

A Brit Kiskereskedelmi Konzorcium (BRC) az Egyesült Királyság kiskereskedelmének vezető kereskedelmi szövetsége. Bár a BRC élelmiszerbiztonsági szabvány az Egyesült Királyságban jött létre, ma már globális szabványként ismerik el.

A világon, több mint 17 000 BRC tanúsítvánnyal rendelkező helyszín található, valamint a BRC tanúsító testületek nagy hálózata 90 országban van jelen. A BRC eredetileg az élelmiszerbiztonságra vonatkozó globális szabványt dolgozott ki annak érdekében, hogy segítse az élelmiszeriparnak az EU, Általános Termékbiztonsági Irányelvének és az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Törvényének jogszabályi követelményeit.

Ezt a szabványt a GFSI (Global Food Safety Initiative) referenciaértékű élelmiszerbiztonsági rendszerként ismerik el, és 8 nagy nemzetközi kiskereskedő: Carefour, Tesco, ICA, Metro, Migros, Ahold, Walmart és Delhaize fogadta el.

A GFSI a CIES (vezető, élelmiszerekkel és fogyasztói cikkekkel foglalkozó ipari testület) üzleti fórum által vezetett projekt, amely összehangolja a nemzetközi élelmiszerbiztonsági szabványokat, és csökkenti a többszörös beszállítói ellenőrzés szükségességét. A CIES tagjai közé tartoznak a vezető kiskereskedelmi szervezetek és az élelmiszergyártók.

A GFSI ahelyett, hogy egy másik szabványt hozna létre, a GFSI Műszaki Bizottság meghatározta a megfelelő élelmiszerbiztonsági előírásokhoz és a tanúsításhoz szükséges működési jegyzőkönyvekhez szükséges legfontosabb összetevőket, és létrehozott egy referenciaértéket. A szabvány tulajdonosokat, például a BRC-t felkérik arra, hogy nyújtsák be a benchmarking szabványát.

A BRC volt az első olyan szabvány, amelyet el kell ismerni, hogy megfelel a GFSI benchmarknak. A GFSI-hez való benchmarkolás biztosítja, hogy a BRC Globális Élelmiszerbiztonsági Szabványt a világ legnagyobb kiskereskedelmi csoportjai, például Walmart fogadja el. A BRC képes reagálni az élelmiszerbiztonsági problémák megváltoztatására, az ügyfelek igényeinek kielégítésére, és mégis egy egyszerű, könnyen követhető folyamat a gyártók számára, ami azt eredményezte, hogy a szabvány az egyik legkedveltebb GFSI szabvány.

A szabvány nem csak a kiskereskedelmi ágazatot, hanem az élelmiszergyártókat, az importőröket, a vendéglátókat, az összetevők szállítmányozóit és az élelmiszer-szolgáltatási ágazatokat is szolgálja.