AIB - American Institute of Banking

Az 1907-ben alapított American Banking Institute (AIB) oktatási és képzési központot alapvetően a bankszektor számára hozták létre.

Képzési programjaiban minden évben több mint 150.000 bankár vesz részt. Az AIB International 1919-ben alakult, mint technológiai és információs központ a pékek és az élelmiszert feldolgozó ipar számára. Az eredeti küldetés az az volt, hogy „a tudomány eredményeit a pékek részére eljuttassa”. A program idő közben kibővült más élelmiszeripari területekre is.

Szabványa globálisan elismert, mely az ellenőrzés szempontjából kulcsfontosságú követelményeket határoz meg. Az élelmiszeripari vállalkozásoknak és azok által üzemeltetett létesítményeknek, gyártási folyamatoknak meg kell felelniük annak bizonyítására, hogy a termékeik egészségesek és biztonságosak, megfelelő körülmények között kerülnek ki a fogyasztókhoz.

Az AIB szabványok a következő öt kategóriát foglalják magukba, amelyek az ellenőrzési lépések alapját képezik. Néhányak inkább a gyártási környezetre vonatkoznak, mint a forgalmazásra.

Üzemeltetési módszerek és személyzeti gyakorlatok

A nyersanyagok átvétele, tárolása, felügyelete, kezelése és feldolgozása a biztonságos végtermék gyártásához és forgalmazásához. A létesítmények üzemeltetőinek biztosnak kell lenniük abban, hogy az emberek, a folyamatok és a gyártási feltételek nem vonzzanak élelmiszerbiztonsági problémákat.

Az élelmiszerbiztonság fenntartása

Berendezések, épületek és az egészségügy, hatékony és megbízható gyártási környezet kialakítása, karbantartása és kezelése. Az AIB szabványok gyakorlatokat biztosítanak a létesítmény és a berendezés kialakításának és gondozásának optimalizálása érdekében, hogy könnyen kezelhetőek legyenek, és ne hozzanak létre higiéniai problémákat.

Tisztítási gyakorlatok

Berendezések, eszközök és épületek tisztítása, hogy egészséges és biztonságos feldolgozási környezetet biztosítsanak. Az AIB vizsgálata megvizsgálja a tisztítási módszereket, az alkalmazott vegyi anyagok típusát, a tisztítási tevékenységek gyakoriságát.

Integrált kártevőirtás

A kártevők elleni tevékenység felmérése, ellenőrzése és kezelése azon tényezők azonosítására, megelőzésére és kiküszöbölésére, amelyek elősegíthetik vagy fenntarthatják a kártevő-populációt. Az ellenőrzésre, a kártevők irtására, továbbá a káros hatások elkerülésére kidolgozott intézkedésekre úgy tekint, hogy a kártevők az élelmiszer környezetében mindig jelen vannak és a megélhetésre a feltételek adottak.

Előfeltétel és az élelmiszerbiztonsági programok megfelelősége

Ez a szabvány nagyrészt a dokumentációra vonatkozik. Az AIB azt akarja biztosítani, hogy minden szervezeti egység együtt dolgozzon a biztonságos termék előállítására. Nem elegendő a programok megvalósítása, a programokat a tervezés, szervezés, kezelés, dokumentálás és felülvizsgálat révén formalizálni kell.