Darázs (Vespidae)

Nagy termetű, 15-20 mm hosszúságú, hártyás szárnyú rovarok, testük fekete-sárga rajzolatú és a méhekkel ellentétben csak gyengén szőrös. Magyarországon széles elterjedésben több száz fajuk él. Összetett szemeik nagyjából vese alakúak. Igen fejlett rágóik vannak, amelyek főleg a zsákmányszerzés eszközei, de nagy szerepet játszanak a fészek építésében is.

A társas darazsak államokban, egyéves családokban élnek. Fajtól függően 100-200 (a német darázsnál több ezer) állat alkot egy államot, amely azonban nem éri el a hangyák és a méhek államainak nagyságát, és még kevésbé azok magas fokú szervezettségét. Az államokban bizonyos kasztok alakulnak ki, itt is beszélhetünk királynőkről, hímekről és dolgozókról. Egy államhoz csupán egy királynő tartozik. A fészek, ahol az államot alakítják ki, fajok szerint más-más alakú és elhelyezkedésű, ami rendszerint növényi anyagokból, elsősorban farostból készül. Közös sajátosságuk, hogy csak a védett helyeken tartózkodó megtermékenyített nőstények telelnek át.

Táplálékuk fehérje (pókok, rovarok, elhullott állatok) vagy gyümölcs és szerves hulladék. Előszeretettel dézsmálják meg az emberi táplálékot és italokat.

Testfelületük az élelmiszer-látogatók közül mikrobiológiai szempontból a legszennyezettebb. Mivel táplálkozásuk miatt élelmiszereink rendszeres látogatói (vizitorok), a különféle kórokozókat mechanikus úton, alkalom szerűen terjeszthetik. Az általuk megfertőzött élelmiszerek elfogyasztásától az egészséges ember megbetegedhet és gyomor-, beltünetekkel járó (ún. enterális) fertőzés alakulhat ki. A mérges ízeltlábúak közül egyedül a darázs tartozik az egészségügyi kártevők közé. Elsősorban kertes házak környékén kora nyártól késő őszig találkozhatunk magányos vagy társas darázs fajokkal.

Legismertebb fajok

Kecskedarázs

Német darázs

Lódarázs

A darazsak szúrása és méreganyagai

Ingerlékenyek, fullánkjukat főleg veszély esetén használják, de gyakran nemcsak végszükségben alkalmazzák. Fullánkjukat - amelynek kampócskái a méhekhez viszonyítva finomabbak nemcsak más rovarok testéből, hanem az emlősök és az ember bőréből is sérülés nélkül vissza tudják rántani, így akár többször is képesek szúrni. Mivel a potroh a torhoz rendkívül mozgékonyan ízesül, fegyverüket minden irányban hathatósan használhatják.

A méreganyag legnagyobb részét acetilkolin, valamint alacsony (hisztamin, dopamin, szerotonin, kinin, noradrenalin), továbbá nagy molekula tömegű anyagok, így enzimek (kolineszteráz, foszfoIipáz-A és -B, hialuronidáz, proteáz) és poliszacharidok alkotják. A méreganyag toxicitása a rovar táplálékától is függ, a fehérjét fogyasztóké a legmérgezőbb.

Megelőzés

A megelőzés általános lehetőségei (amelyek méhek ellen is hatékonyak!) a következők:

 • gondoskodjunk az élelmiszerek és az ételmaradék zárt tárolásáról,
 • az ételek és italok tálalására szolgáló edényeket gyakran tisztítsuk és az ételmaradékokat azonnal takarítsuk el,
 • a szemétgyűjtőt takarjuk le, naponta tisztítsuk (mossuk ki), béleljük ki műanyag zsákkal, amelynek gyakori cseréjére fordítsunk figyelmet,
 • a szeméttárolót az étkezési helytől minél távolabb helyezzük el,
 • kerüljük az erős parfümök, dezodorok, arcszeszek, szappanok használatát,
 • viseljünk fehér színű ruházatot, kerüljük a színes, virágos, mintás anyagokat,
 • a bőrre szálló rovart óvatosan (lehetőleg papír enyhe mozgatásával) zavarjuk el,
 • ne ingereljük a rovart gyors mozgással, viselkedjünk nyugodtan, ne hadonásszunk, ne csapkodjunk magunk és a rovar körül,
 • a fürdőmedencében vergődő rovart a fürdés előtt távolítsuk el,
 • a szabadban fogyasztott ételeket, (különösen a fémtartályban levő cukros üdítő) italokat elfogyasztásuk előtti gondosan ellenőrizzük (ez gyermekek esetén kiemelt fontosságú),
 • szabadban viseljünk zárt cipőt, sohase járjunk mezítláb,
 • gondoskodjunk a lakott hely közelében található darázsfészek eltávolításáról,
 • a lakóhelyiséget (különösen a hálószobát) szereljük fel hálóval,
 • motorozáskor a bukósisak mellett mindig viseljünk kesztyűt is,
 • autót mindig csukott ablakkal vezessünk és ha ennek ellenére rovar jut az utastérbe, álljunk félre, majd óvatosan tereljük ki,
 • ne bolygassunk korhadt ágat, fadarabokat, amelyek a darazsak gyakori fészkelő helyei.

Tavasszal az áttelelt fiatal királynő (anya) megfogása és elpusztítása is hatékony lehet. Erre a célra darázsfogó csalétkek különösen alkalmasak. Csapdát azonban bármely edényből (pl. befőttes üvegből) készíthetünk, amelybe csalétekként cukros, lekváros, ecetes vizet vagy sört tehetünk. Ezek elkészítésénél és zárásánál mindig ügyeljünk arra, hogy abból a megfogott darázs ne tudjon kimászni. Mivel a darazsak igen jól repülnek és nagy területet bejárnak, ezért a módszer annál hatékonyabb, minél több csapdát helyezünk ki. Zárt térbe történő behatolásuk a nyílászárók (ablakok, ajtók) hálózásával megelőzhető.

Irtás

Különös óvatosságot igényel!

Szakemberek zárt térben (pl. padláson, nyílászárók környékén) hidegköd-képzést és ULV-eljárást, szabadban melegködképzést alkalmazhatnak. A bokrokon vagy a padlástérben található fészek porozószer, illetve speciális aeroszol alkalmazásával irtható ki.

Legcélszerűbb a fészek nappali felkutatása és megjelölése. lrtószeres kezelésre a sötétedés utáni időpont a legalkalmasabb, mivel ilyenkor valamennyi rovar a fészekben van és az összes darázs egyidejűleg elölhető. A fészekbe jutó irtószertől, különösen a ködpermettől a darazsak először lebénulnak, majd elpusztulnak.

A ház falán, vagy a tető alatt található darázsfészek bejáratát soha ne zárjuk le, mert a darazsak esetleg új bejáratot keresve a lakótérbe is bejuthatnak. A darazsak elölése után a szegfűhöz hasonló fészket hosszú pengéjű késsel el kell távolítani, vizes vödörbe kell dobni, majd helyét le kell permetezni.

Nappal nehéz a fészek kezelését szúrás nélkül megúszni. Ezért ilyenkor a bokánál, a csuklónál és a nyaknál ragasztószalaggal betekert védőruha, illetve fejvédö és szemüveg viselése feltétlenül célszerű.

A helyiségbe berepült példányok légtérkezelő aeroszol palackkal ölhetők el.

 A csapdát - késő este, vagy korán reggel, amikor a darazsak kevésbé aktívak - lehetőleg a darázsfészek közelébe, illetve a darazsak által szívesen látogatott helyekre (pl. teraszra, erkélyre stb.) helyezzük el, vagy fejmagasságban fákra, bokrokra, gerendára függesszük fel.

Megfelelő elhelyezés esetén a csapda a darazsakat még a teraszra vagy épületbe történő berepülés előtt elfogja. Nagyobb darázsártalom esetén használjunk több csapdát. Sohase tegyük a csapdát asztalra állítva, mert könnyen feldőlhet, a csalétek kifolyhat, ami a rovarokat azok elpusztítása nélkül továbbra is csalogatja.

Mielőtt kinyitjuk a csapda tetejét, minden esetben győződjünk meg arról, hogy a darazsak elpusztultak.


Forrás: A "Johan Béla" Országos Epidemiológiai Központ Módszertani Levele A mérges ízeltlábúak (darazsak, méhek, pókok, hangyák, skorpiók) elleni védekezésről . Epinfo 2004; 2. Különszám.

Miért a Bla-tox Kft?

 • Magasan képzett és több tíz éves szakmai tapasztalatokkal rendelkező szakembereink a legjobb megoldás problémáira
 • Az IPM (Integrated Pest Management) megvalósítására törekszünk minden ügyfelünknél, mely stratégia nem csak kiküszöböli a felmerülő problémákat, hanem proaktív megoldásokat is kínálunk a megelőzésre
 • Mert a mottónk tükröz bennünket:
  RugalmasságSzakszerűségKártevőmentesség

Megszabadulna a problémától?

Adja meg adatait és rövid időn belül megkeressük!