Amerikai csótány (Periplaneta americana)

Neve nincs összefüggésben származási helyével, mivel egyöntetű vélemény, hogy ez a faj Közép Afrikából ered, ahonnan igen jó alkalmazkodóképessége miatt valamennyi földrészre átterjedt.

Alakja

35-40 mm nagyságú (a három faj közül a legnagyobb), vörösesbarna színű. Mindkét nem szárnyas, a szárny a potrohot majdnem teljesen befedi.

Fejlődése, szaporodása

Az igen sötét színű petetokban 16-28 pete található. A nőstény a petetokot általában 1 napig hordja, majd biztonságos helyen elhullatja. A 7-13 alkalommal vedlő lárvák fejlődési ideje a három faj közül a leghosszabb, 150-450 nap. Élettartama 1 év.

Életmódja

Igen melegigényes, a 28°C hőmérsékletű, nedves helyeket kedveli. Bármely szerves anyagot elfogyasztja, sőt a levedlett lárvabőrt is megeszi. Kitűnően mászik, jól fut, a táplálékot messziről is felkeresi. Az egyetlen faj, amely szárnyait repülésre használja. A helyiségekben inkább a padlószinthez közel, esetleg a lefolyókban, csatornákban tartózkodik.


Forrás: A "Johan Béla" Országos Epidemiológiai Központ Módszertani levele a csótányok elleni védekezésről. Epinfo 2002;2. különszám.

Miért a Bla-tox Kft?

  • Magasan képzett és több tíz éves szakmai tapasztalatokkal rendelkező szakembereink a legjobb megoldás problémáira
  • Az IPM (Integrated Pest Management) megvalósítására törekszünk minden ügyfelünknél, mely stratégia nem csak kiküszöböli a felmerülő problémákat, hanem proaktív megoldásokat is kínálunk a megelőzésre
  • Mert a mottónk tükröz bennünket:
    RugalmasságSzakszerűségKártevőmentesség

Megszabadulna a problémától?

Adja meg adatait és rövid időn belül megkeressük!