Csótány (Blattodea)

A csótányok higiénés jelentőségét a múltban kétkedésekkel fogadták. Évtizedek óta azonban már igazolt és adatokkal alátámasztott tény, hogy a csótányoknak különféle fertőző megbetegedések terjesztésében szerepük lehet. A csótányok, életmódjukból adódóan rendszerint környezetünk szennyezett helyein (pl. a csatornában, szemét- és hulladéktárolóban stb.) tartózkodnak, ahol fertőző anyagokkal táplálkoznak. Higiénés jelentőségük elsősorban abból adódik, hogy a fertőző anyagok (pl. hulladék, széklet, köpet, vizelet, romlott élelmiszerek stb.) elfogyasztása mellett az ember közvetlen környezetében található élelmiszerek rendszeres látogatói (ún. vizitorok) és élelmiszereinket is szívesen fogyasztják.

A három legfontosabb faj biológiai jellemzői a következők.

Német csótány (Blattella germanica)

Konyhai csótány (Blatta orientalis)

Amerikai csótány (Periplaneta americana)

A házi csótányfajok biológiai sajátosságai

sajátosságok

német csótány

konyhai csótány

amerikai csótány

alak

szín

sárgásbarna

feketésbarna

vörösesbarna

nagyság

10-15 mm

20-27 mm

35-40 mm

fejlődés

fejlődési mód

kifejlés (pete petetokban → lárva → imágó)

peték száma a petetokban

37-44 db

16-18 db

16-28 db

petetok hordási ideje

3-4 hét (kikelésig)

1-2 nap

1 nap

lárvák fejlődési ideje

30-60 nap

130-300 nap

150-450 nap

életmód

táplálkozás

mindenevők

tartózkodási hely

sötét zugokban, hasadékokban (rejtett életmód)

optimális hőmérséklet

25-30 °C

20-29 °C

28 °C

élettartam

100 nap

6 hónap - 2 év

1 év

előfordulási hely

padlószint felett is

padlószinthez közel, csatornában

padlószinthez közel, csatornában

terjedés

épületek között → passzív
épületen belül → aktív

Egyéb ártalmak

A csótányok mindenevő tulajdonságuk miatt, táplálékukat keresve az élelmiszereket nemcsak elfogyasztják, hanem táplálkozásuk közben azokat szennyezik, sőt jelentős mérvű elszaporodásuk következtében fogyasztásra teljesen alkalmatlanná tehetik. Nagy fertőzöttség esetén bűzmirigyeik által kellemetlen szagot áraszthatnak és ürüléküket a különféle felületeken hagyva jellegzetes szennyezést okoznak. Szélsőséges esetben az alvó embert is megtámadhatják, a szemhéjat, az ajkakat és a körmöket rágcsálhatják, amivel súlyos lelki ártalmat okozhatnak.

Megelőzés

A csótányok elszaporodásának megelőzésére elsősorban a permetezés alkalmas, mivel a búvó-, tartózkodó- és közlekedő helyeiken létesített tartós méregmező a behurcolt példányokat elpusztítja. A csótányirtó gél alkalmazása is hatékony. Az attraktánssal kombinált csótánycsapdákkal a bejutó példányok megfoghatók. A passzív terjedés, a behurcolás az objektumba bekerülő különféle csomagolóanyagok (pl. élelmiszerek, italkartonok, tojástálcák stb.) átvizsgálásával akadályozható meg. Az aktív terjedés megakadályozására, a szomszédos területekről a bevándorlás kiküszöbölésére a különböző rések, repedések (pl. csempevagy vakolathiány stb.) megszüntetése szükséges, amellyel a búvóhelyek száma csökkenthető. Különös figyelmet kell fordítani a víz-, csatorna- és az egyéb vezetékek faláttöréseinek tömítésére is. Ezekhez a munkákhoz gyakran kőművest kell hívni. A csótányok elszaporodásához víz, búvóhely és táplálék szükséges. A kisebb-nagyobb műszaki hiányosságok, így a lefolyó szifonok, a csöpögő csapok megjavítása, a takarító rongyok megszárítása, az alagsor és a pince száraz állapotban tartása a létfontosságú vízhez jutásukat nehezíti.

A tisztaság, különösen az élelmiszeriparban fontos higiénés követelmény, azonban ez a csótányok elleni védekezésben önmagában nem elegendő. A rendszeres, gondos takarítás, az élelmiszerek és a hulladékok zárt tárolása és eltávolítása a csótányok életkörülményeit zavarja, táplálékforrásukat csökkenti, így elősegíti a védekezési módszerek hatékonyságát.

A csótányok elleni védekezés módszerei

A fenti megelőző intézkedések megtétele egy megtelepedett populáció felszámolását nem biztosítja, ezért az ellenük történő védekezést jól szervezetten és szakemberre kell bízni. A védekezés módszereit az alábbi táblázat szemlélteti.

irtása

megelőzése

alkalmas módszerek

vegyi

fizikai mechanikai

biológiai

vegyi

fizikai mechanikai

biológiai

csótányirtó gél,
füstképzés,
hidegködképzés
mérgezett csalétek permetezés,
porozás,
ULV eljárás

csapda

attraktáns,
feromon,
fejlődésgétló

csótányirtó gél,
permetezés,
porozás

csapda

attraktáns,
feromon,
fejlődésgátló


Forrás: A "Johan Béla" Országos Epidemiológiai Központ Módszertani levele a csótányok elleni védekezésről. Epinfo 2002;2. különszám.

Miért a Bla-tox Kft?

  • Magasan képzett és több tíz éves szakmai tapasztalatokkal rendelkező szakembereink a legjobb megoldás problémáira
  • Az IPM (Integrated Pest Management) megvalósítására törekszünk minden ügyfelünknél, mely stratégia nem csak kiküszöböli a felmerülő problémákat, hanem proaktív megoldásokat is kínálunk a megelőzésre
  • Mert a mottónk tükröz bennünket:
    RugalmasságSzakszerűségKártevőmentesség

Megszabadulna a problémától?

Adja meg adatait és rövid időn belül megkeressük!