Aratóbogár (Zabrus tenebrioides)

Környezetünkben május-június hónapokban figyelhetünk fel a csótányra igen hasonlító futrinkákra. A meleg idő rajzásra készteti őket és nagy számban fordulnak elő, többnyire a gabona futrinkák vagy más néven aratóbogarak, de vannak olyanok, akik csócsárló néven ismerhetik. Ha sikerül felismernünk küllemjegyei alapján, akkor az alábbi biológiai ismeretekkel már tudhatjuk, hogy épített környezetünkben ezen rovarok pár napon belül maguktól elpusztulnak. Nagyon rosszul tűrik a fizikai környezetet, mely számukra egyáltalán nem biztosítja az életben maradáshoz szükséges feltételeket.

A gabona futrinka egy mezőgazdasági kultúrában tenyésző rovar, mely főként a búzát, kukoricát károsítja. A rovarok a 20-26 ° C közötti átlaghőmérsékleten a legaktívabbak. A szárazságot nagyon rosszul viselik, 36 ° C felett már elpusztulnak. A nagy nyári melegben és szárazságban a gabona futrinkák 40 cm-es mélységig temetkeznek a talajba. Ekkor egy nyugalmi állapotot vesznek fel, melyet az esőzések után és amikor a hőmérséklet csökken, általában augusztus második felében vagy szeptember elején szakítanak meg és kezdik aktív életüket. A reprodukciót korlátozó tényezők a késő tavasszal és télen alacsony talajhőmérsékletek, valamint a tojás rakás során a szárazság. A tojások nem alakulnak ki alacsony páratartalom mellett.

A rajzási időszakban megfigyelhető tömeges előfordulásuk a városokban ahová berepülnek. Védekezni ellenük elsődlegesen a mechanikai eszközökkel (pl. szúnyogháló...stb) lehetséges. A vegyszeres irtása megvalósítható, de hosszú távon nem javítja komfortérzetünket.

Miért a Bla-tox Kft?

  • Magasan képzett és több tíz éves szakmai tapasztalatokkal rendelkező szakembereink a legjobb megoldás problémáira
  • Az IPM (Integrated Pest Management) megvalósítására törekszünk minden ügyfelünknél, mely stratégia nem csak kiküszöböli a felmerülő problémákat, hanem proaktív megoldásokat is kínálunk a megelőzésre
  • Mert a mottónk tükröz bennünket:
    RugalmasságSzakszerűségKártevőmentesség

Megszabadulna a problémától?

Adja meg adatait és rövid időn belül megkeressük!