Rágcsálóirtás

A rágcsálók jelentősége

A rágcsálók – köztük az ember környezetében élő fajok – részben különféle fertőző betegségek terjesztésében játszanak szerepet, részben gazdasági kártételt idéznek elő.

Történelmileg ismert tény, hogy a rágcsálók, biológiai sajátosságukból adódóan, az elmúlt évszázadokban pusztító hatású, több mint 10 millió ember halálát előidéző járványok kialakulásáért felelősek. Az egészségügyi ellátás fejlettsége, az antibiotikumok széles választéka és a jogszabályokra épülő egyre hatékonyabb rágcsálómentesítési programok miatt járványügyi jelentőségük fokozatosan csökken.

Járványügyi jelentőségük

A rágcsálók között különféle kórokozók (pl. vírus, baktérium, spirocheta, rickettsia, fonalféreg stb.) által előidézett betegségek és járványok fordulnak elő, amelyek a gazdaszervezetnek (rezervoárnak) minősülő rágcsálók révén más állatra és gyakran az emberre is átterjedhetnek (zoonózisok).

A szeméten, hulladékon, csatornában, vagy más szennyezett helyen mászkáló rágcsálók a testükre tapadt kórokozókat az élelmiszerekre is átvihetik, így a különféle mikroorganizmusok mechanikus terjesztésében szerepet játszhatnak.

A rágcsálók által terjesztett legfontosabb, Magyarországon is előforduló fertőző betegségek a következők.

Patkányok által terjesztett legfontosabb betegségek

 • Pestis (dögvész)
 • Leptospirosis (iszapláz)
 • Trichinellosis (fonalóckór)
 • Murin tífusz (rágcsáló kiütéses tífusz)
 • Patkányharapási láz
 • Vírusos hemorrhágiás láz
 • Egyéb betegségek
  • A nyúlpestis (tularémia), a lépfene (anthrax), a takonykór (malleus), a veszettség (lyssa) és a brucellosis vándorpatkányok útján az emberre is átterjedhet. Életmódjukból adódóan – jelentős mérvű elszaporodásuk esetén – a különféle enterális betegségek (salmonellosis, hastífusz, paratífusz, vérhas) kórokozóinak terjesztésében is szerepet játszanak. Egyes állatjárványok (pl. sertésorbánc, Aujeszki-féle betegség, baromfipestis, száj- és körömfájás stb.) kialakulásában is jelentőségük lehet.

Egerek által terjesztett legfontosabb betegségek

 • Fertőző agyhártyagyulladás
 • Salmonellosis
 • Egyéb betegségek
  • Egyes enterális betegségek (pl. paratífusz), illetve a nyúlpestis (tularémia) és a takonykór (malleus) terjesztésében az egereknek csak alkalmi szerepük van, de különféle állatjárványokban (pl. sertésorbánc, baromfipestis, száj- és körömfájás) is közreműködhetnek.

Gazdasági jelentőségük

Igen jelentős kártételük elsősorban a tárolt élelmiszerek (pl. liszt, tejpor, kenyér, cukor) és a termények (pl. gabona, olajos magvak, burgonya stb.), illetve értékes állati takarmányok fogyasztásából adódik, de a rágásukkal és az élelmiszerek szennyezésével, vagy szétszórásával okozott kár sokszor az általuk elfogyasztott táplálék mennyiségénél is nagyobb mértékű. Statisztikai adatok szerint a trópusi és szubtrópusi országokban a megtermelt javak (pl. búza, rizs, cukornád, kókuszdió…stb.) 20-33%-át rágcsálók pusztítják el.

A rágcsálók elleni védekezés módszerei

A védekezés célja adott objektumon belül az ártalom felszámolása, a mentesítés, majd az elért mentesség folyamatos fenntartása. Az eredményességet döntően az határozza meg, hogy a helyi viszonyok ismeretében a megfelelő eljárásokat milyen gondosan alkalmazzák. Az eredménytelenség ugyanis sohasem a módszereken, hanem a rágcsálók, elsősorban a patkányok óvatosságán és az eljárások kivitelezésén múlik.

kártevő

irtása

megelőzése

alkalmas módszerek

vegyi

fizikai mechanikai

biológiai

vegyi

fizikai mechanikai

biológiai

patkány

mérgezett csalétek,

porozás,

gázosítás

csapda

-

mérgezett csalétek,

riasztás

ragasztós csapda,

behatolás megakadályozása

búvó- és szaporodóhely megszüntetése,

táplálék megvonása

egér

mérgezett csalétek,

porozás,

gázosítás

csapda

-

riasztás

csapda,

behatolás megakadályozása

búvó- és szaporodóhely megszüntetése,

táplálék megvonása

A cél elérésére, az irtásra elsősorban vegyi eljárásokat használnak, de esetenként a fizikai-mechanikai módszerek alkalmazására is szükség lehet. A biológiai eljárások megelőzésre alkalmasak.

Forrás: Országos epidemiológiai központ. Módszertani levelek a rágcsálók elleni védekezésről. Epinfo 2002; 5. különszám

Miért a Bla-tox Kft?

 • Mert több mint 34 éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk a fertőtlenítés és kártevőirtás terén
 • Díjtalan állapotfelmérést biztosítunk
 • Munkánkat hatékonyan és a megrendelőhöz alkalmazkodva kivitelezzük
 • Mert munkánk során törekszünk a környezetbarát technológiák alkalmazására
 • Mert a mottónk tükröz bennünket:
  RugalmasságSzakszerűségKártevőmentesség

Megszabadulna a problémától?

Adja meg adatait és rövid időn belül megkeressük!