Melyik az a kártevő amelyik a legrégebb él a Földön?
A legtöbben azt mondanánk, hogy a csótány. Végül is lehetne de, NEM. Van egy mára kozmopolita – minden kontinensen megtalálható, épített környezetben élő- rovarként titulált kártevő, melyet úgy hívnak ezüstös pikkelyke vagy -Silverfish- „ezüsthal”. Nevét megjelenéséről és jellegzetes mozgásáról kapta. Kinézetük nem változott az idővel.
Színe: krémesfehér, ezüstös, ezüstös-kékes
Megjelenése: könnycsepp alakú, szárny nélküli rovar, akár 30 mm hosszúra is megnőhet.
Jelentősége: Ez a rovar nem járványügyi szempontból kerül figyelmünkbe, hanem kártételét tekintve okoz kellemetlenségeket. Az ezüstös pikkelyke a háztartásokban található gabonaféléket (akár morzsákat), cukros ételeket, kevésbé illatos fűszereket, teákat, könyveket, tapétákat, bőrruházatot, különbféle növényeket, rothadó gyümölcsöket…stb fogyaszt el, így táplálkozása útján történik a kártétel. Igazi túlélő mert akár egy évig is életképes anélkül, hogy bármilyen táplálékot magához venne. Irtását a rovarnak sokan nem is kártétele miatt kezdeményezik, hanem undort keltő megjelenése okán. A háztartásokban általában a magas páratartalmú helyeken tenyészik. Jelenlétéről, hogy megbizonyosodjunk megfelelő eszköz lehet az ezüstös pikkelyke csapda, vagy a megfigyelés. A megfigyelést éjszaka végezzük, mert a rovar kerüli a fényt. Amennyiben, károsodott a ruhanemű, tapéta, könyv…stb és moly jelenléte nem tapasztalható, akkor az ezüstös pikkelyke fertőzöttség fennállhat.
Tippek, trükkök, praktikák:
Az ezüstös pikkelyke kerüli a fényt, visszataszító számára az erős illatanyag, mely tulajdonságát kihasználva távol tarthatjuk:

  • A fűszerek: – a babérlevél, a szegfűszeg és a zsálya – illata, melyek az ezüstös pikkelykét távol tarthatják. Tegye a fűszereket otthonába, ahol látta a rovarokat.
  • Diatomaföld – általában polírozásra használják, vagy fogkrémben, macska alomban, hőszigetelő és rendkívül jó folyadék felvevő képessége miatt számtalan felhasználási területen alkalmazzák, de ebben az esetben dehidratálhatja az ezüstös pikkelykét.
  • Uborka – egyszerűen és hatékonyan. Ezek a kártevők nem kedvelik az illatot ezért, ha az uborka szeleteket a rejtekhelyre helyezi, akkor megszabadulhat tőlük.
  • Illóolajok (Citrus, menta..stb), a 100% -os tisztaságú illóolajat vízzel higítsuk fel és permetezzük a felületre (vigyázzunk, hogy esetleges anyagkárosodást ne okozzunk).

Ezek a módszerek az ezüstös pikkelyke populáció felszámolását nem biztosítják, mivel ölő hatásuk nincs, pusztán a kártételt késleltetik, csökkenthetik. Nagyobb populáció esetén a vegyszeres irtás nélkülözhetetlen.