15-20 mm hosszú, hártyásszárnyú, fekete-sárgás rajzolatú. Kizárólag a megtermékenyített anya telel át, a többi darázs ősszel elpusztul. Az anya védett helyen (pl. kövek között, barlangok mélyén, rágcsálók elhagyott fészkében, házak, borospincék, istállók eresze alatt, fa-, tégla- vagy kőrakások között, padláson, esetleg madárodúkban) tölti a telet. Tavasszal, általában áprilisban az áttelelt anya 10-20 pete lerakásával kezdi el a család kialakítását. 4-6 héten keresztül fészkét egyedül építi és lárvái táplálásáról is maga gondoskodik. Fészkét a padláson, ablaktokok és fal találkozásánál, a föld alatt, vagy a növényzeten (bokrokon) alakítja ki. Elsősorban ragadozó életmódot folytat, rovarokkal táplálkozik, de húst és gyümölcsöt is szívesen fogyaszt.