Magyar rokonértelmű elnevezése: muszkabogár, muszkacsótány, ruszli, ruszni, rusznyi, zsandár.

A legjobban alkalmazkodó és a különböző életfeltételeket leginkább elviselő faj. Szaporodási potenciálja a legnagyobb, egy petetokból elméletileg 12 hónap alatt 7 millió csótány származhat.

Alakja

10-15 mm nagyságú, világos sárgásbarna színű. A szárnyfedőkön 2 hosszanti zárójel formájú, összehajló, sötétebb sáv húzódik. Mindkét nem szárnyas, szárnyuk az egész testet befedi.

Fejlődése, szaporodása

A nőstény élete során 4-8 petetokot képez, amelyekben 37-44 pete helyezkedik el. A hamar megbarnuló, keresztben finoman rovátkált, kb. 5 mm hosszúságú petetokot fartoldaIékával szorosan fogva egészen a lárvák kikeléséig (átlagos hőmérsékleten 3-4 hétig) magával hurcolja. A környezet páratartalmára igen érzékeny, szárnyatlan lárvák teljes fejlődési ideje 5-7 vedléssel a hőmérséklettől és a tápláléktól függően 30-60 napig tart.

Életmódja

Életciklusa a legrövidebb, élettartama átlag 100 nap, de igen kedvező körülmények között 1 év. Hazánkban évente 3-4 nemzedéke lehet. Folyadékigénye igen nagy. Melegigényes, a 25-30 °C hőmérsékletű helyeket kedveli. Táplálék (lehetőleg keményítő tartalmú élelmiszer) után alkonyattól hajnalig kutat. Jelentős elszaporodása esetén a világosban is meghúzódik. Kitűnően mászik, igen jól fut, a táplálékot messziről is felkeresi. A levedlett lárvabőrt a falánk rovar megeszi. Bárhol megtelepedhet, a magasabb helyeken is.