Konyhai csótány (Blatta orientalis)Magyar rokonértelmű elnevezése: konyhai sváb, konyhai svábbogár, svábbogár, nagy fekete csótány.

Alakja

20-27 mm nagyságú, csokoládé-, illetve feketésbarna színű. A hímnek kemény szárnyfedője van, amely a test kétharmadáig ér.

Fejlődése, szaporodása

A petetokban 16-18 pete található. A nőstény a petetokot 1-2 napig hordja, majd elhullajtja. A petetok-képzés 2 hetenként ismétlődik meg és élete (0,5-2 év) folyamán 5-15 petetokot képez. A lárvák teljes fejlődési ideje 7-10 vedléssel 130-300 napig is eltarthat, tehát a német csótányénál hosszabb, ezért annál lassabban szaporodik.

A lakásban megtelepedő rovarok, mint „kellemetlen lakótársak”, észrevételük esetén undort válthatnak ki. A rovaroktól való irtózás igen ritkán rovarok előfordulása nélkül is jelentkezhet (entomo/inszektofóbia), amely pszichiátriai kezelést tehet szükségessé.

Életmódja

Trópusokról történő eredete kérdéses, mivel a hűvösebb és szárazabb helyeket szereti. A német csótányhoz viszonyítva folyadék igénye nagyobb. Hazánkban évente csak 1 nemzedéke van. Többnyire a padlószint közelében tartózkodik, de életfeltételét a csatornában is megtalálja, a 20-29°C hőmérsékletű helyeket szereti. A szénhidrátdús táplálékot jobban kedveli, a szomjazást nehezen, de az éhezést jól tűri, táplálék nélkül 2-4 hétig is elél. A helyiségekben inkább a padlószinthez közel helyezkedik el, de gyakran a lefolyókban és a csatornákban tartózkodik.


Forrás: A “Johan Béla” Országos Epidemiológiai Központ Módszertani levele a csótányok elleni védekezésről. Epinfo 2002;2. különszám.