Csapdázás

Többféle formában áll rendelkezésre, és mindig a madár táplálkozási és/vagy pihenőhelyén, naptól, esőtől védett területen kell elhelyezni.

Működési elve, hogy a madarak csoportos táplálkozási szokásait kihasználva a csapdákba elhelyezett élelem (általában búza, illetve a városokban szokásos táplálékuk: kenyér, ételmaradék) és víz elfogyasztása érdekében belerepülnek, így a területet rendszeresen látogató egyedszám gyérítését teszi lehetővé. Új kihelyezéskor célszerű 1 hétig nyitva hagyni, hogy megszokják. Néhány egyedet vízzel és táplálékkal együtt a csapdában célszerű hagyni, mint bizalomgerjesztő „csali”, jelezve a társaknak, hogy nincs veszély és így fel lehet gyorsítani a napi befogott egyedek számát. A csapda rendszeres ellenőrzést igényel és a befogott egyedek a lehető leghamarabb történő elszállításáról gondoskodni szükséges.

Populációcsökkentés

A védekezés megtervezésekor mindig legyünk arra is tekintettel, hogy az eljárások alkalmazása az ott tartózkodó hasznos madaraknál ne okozzon ártalmat!

Legcélszerűbb távoltartásukra törekedni, de gyakran csak az alkalmas módszerek együttes alkalmazása vezet eredményre, ugyanis ennek elhanyagolása esetén lassú visszatelepedésükkel kell számolni.