Lódarázs kisokos: minden, amit tudni akartál

A lódarázs különleges élőlény, meglepően tudatos viselkedéssel. Társas rovarok, és jól szervezett kolóniákban élnek. A kolónia fészket épít egy papírszerű anyagból, amely akkor keletkezik, amikor a darazsak fát rágnak, és azt nyálukkal keverik össze. Az így kialakított szerkezet egy mérnöki munka, ami egyszerre könnyű és erős.

Tekintélyes mérete, hangos zümmögése, és fájdalmas szúrása miatt sokan félnek ettől a rovartól. Csípése komoly duzzanatot, allergiás reakciót válthat kis. A növények mellett más ízeltlábúakat is szívesen elfogyaszt, amivel komoly károkat tud okozni az élővilágban.

Hogyan néz ki a lódarázs?

Az európai lódarázs hasonlóan néz ki, mint a klasszikus darazsak. Potrohuk sárga-fekete mintázatú, a tor és az ízelt lábaik sötétbarna és fekete színűek. Mintás fejükön ízelt csápok, és nagy, figyelemfelkeltő rágók találhatók. Fullánkjuk visszahúzható, és a potroh végén található. A lódarázs királynő, és a nőstény dolgozók fullánkkal (illetve tojócsővel) rendelkeznek. A hímeknek nincs, így csípni sem tudnak. Az európai lódarázs maximum 2,5 cm, míg a királynő 3,5 cm hosszúságúra is megnőhet.

A lódarázs élőhelye, életmódja és táplálkozása

Körülbelül 20 darázsfaj létezik a világon. A legtöbbjük a trópusi Ázsiában él, de a lódarázs megtalálható Európában, Afrikában és Észak-Amerikában is. Most nézzük meg az előhelyét, az életmódját, és a táplálkozását!

Viselkedés a kaptárban

Ezek a társas rovarok úgy építik a kaptárakat, hogy egy fát rágnak szét papírszerű masszává. A közösségi kaptárban fejlődnek ki a tojástól, a kifejlett egyedekig.

A királynők uralják a lódarázs kaptárakat, és csak a nőstények szaporodnak. A legtöbb darázs fióka ivartalan nőstény dolgozó, akik alapvető közösségi feladatokat látnak el, mint például a kaptár építése, az élelemgyűjtés, a fiatalok etetése és a kolónia védelme. A hímek száma kevés, és csak egyetlen igazi szerepük van – a királynővel való párzás. A hímek általában elpusztulnak, miután a párosodás befejeződött.

Életciklus

A lódarazsak a darázsfészket télen elhagyják, és csak az új, fiatal királynők (és tojásaik) élik túl a szezont, mivel védett helyeket találnak a fák kérge alatt, vagy akár lakások belsejében. Tavasszal a királynő új fészket kezd, és hamarosan az utódai dolgozókká válnak, majd átveszik az új kaptár munkáját. A királynő további dolgozókat hoz létre, hogy bővítse a kaptárat, majd mielőtt meghalna, új királynőkből és hímekből álló szaporodó nemzedéket hoz létre, hogy újraindítsa az élet körforgását.

Táplálkozás

Ezek a rovarok a fák nedvével táplálkoznak, de kiváló ragadozók is. Egy darázsfészek sok legyet, méhet és más rovart pusztít el.

Fullánkok

A dolgozók erős fullánkokkal védik a kaptárukat. Bár ezek a rovarok nem csípnek embert, hacsak nem provokálják őket. Egyeseknél nagyon veszélyes reakciókat válthatnak ki a csípésük.

A darazsakat gyakran tekintik kártevőnek, különösen, ha emberek közelében fészkelnek, mert agresszívan védik a fészket, ha úgy érzik, hogy az veszélyben van. Bár sokan félnek a csípésüktől, a darazsak általában akkor járnak a legrosszabbul, amikor a fészküket megmérgezik vagy elpusztítják. Egyes területeken, például Németországban, védelmet élveznek, hogy megőrizzék az ökoszisztémában betöltött szerepüket.

Lódarázs fészek

A lódarázs nyálból és fapépből építi otthonát, amelyet megrág és fészekké alakít. A darazsak ezeket a papírszerű építményeket olyan helyeken építik, ahol sok árnyékot és védelmet nyújtanak az időjárás viszontagságaitól. Egy tipikus darázsfészek hatszögletű sejtekből, külső borításból és egyetlen bejáratból áll.

Lódarázs fészek

A darázsfészkek típusai

Az európai lódarázson kívül más gyakori darázsfajok is más-más fészkelési szokásokkal rendelkeznek. Nézzünk meg egy párat!

Kopaszfejű darázs fészkei

A kopaszfejű darazsak leggyakrabban a fákon, vagy a nagy bokrokon raknak fészket, legalább három lábnyira a talajtól. A kártevők az épületek ereszére és tetejére is felakaszthatják fészküket. A kopaszfejű darázsfészek tojás alakú, és akár 1 méter hosszú is lehet. Az ereszek tipikus helyszínei az ilyen típusú darázsfészkeknek.

Európai lódarázsfészek

Az európai lódarázs fészket rak a falak üregeiben, valamint a faüregekben, és gyakran a padlásokon vagy fészerekben telepednek meg. A kártevők szabálytalan fészkeiket sötét, üreges térben rejtik el, és csak egy kis részük válik láthatóvá. A kopaszfejű darazsaktól eltérően az európai fajta jellemzően több mint 2 méter magasan építi meg otthonának bejáratát.

Fészkelhetnek-e a darazsak a földben?

Vannak olyan háztulajdonosok, akik a földben egy darázsfészeknek látszó dolgot látnak. Ez azért van, mert ugyan a darazsak általában jóval a talaj fölé építik otthonukat, más földön fészkelő példányok néha régi állati odúkban építik földalatti fészküket. Ha gyepen repülő darazsat látsz, akkor valószínűleg földi lódarázzsal állsz szemben.

Lódarazsak a házak körül

Ha ezek a rovarok házak közelében fészkelnek, akkor problémát jelentenek az ingatlantulajdonosok számára. A falüregekben, és padlásokon lévő darázsfészkekkel való váratlan találkozás gyakran fájdalmas csípésekkel járhat. A lódarázs mérgére allergiás emberek pedig azonnali orvosi ellátásra szorulhatnak.

Mekkorák a darázsfészkek?

A darázsfészek mérete a kolónia méretével arányosan nő. A fészkek a dolgozók egymást követő generációi révén akár kosárlabda méretűvé is nőhetnek. A fészkeket azonban csak egyszer használják fel, ugyanis a dolgozó populációk télen elpusztulnak, és csak a megtermékenyített nőstények maradnak, hogy a következő meleg évszakokban új kolóniákat alapítsanak.

Darázsfészek eltávolítása

Egy aktív darázsfészek, egy fali üregben vagy padláson veszélyes lehet. A permetezés megoldást jelenthet, de jobb, ha nem próbálsz meg önállóan megszabadulni tőle. A biztonságos és hatékony darázsfészek-eltávolítás érdekében hívj szakembert segítségül!

Lódarázs királynő

Ő a legnagyobb a kolóniában. A lódarázs királynő sokkal nagyobb, mint a dolgozó nőstények és a hímek. Ő a legnagyobb lódarázs a kolóniában, és az legfőbb életcélja a tojásrakás. Csak a nőstény darazsaknak, -beleértve a királynőket is-, van fullánkjuk, amelyet kizárólag önvédelemre használnak. Fájdalmas csípésükre élénk színekkel figyelmeztetnek másokat.

Tavasszal új kolónia kezdődik

Az új, korábban megtermékenyített lódarázs királynő késő tavasszal kel fel a téli álomból. Egy kis fészket készít, hogy új kolóniát alapítson. Az első tojások steril nőstény dolgozók, amelyek három-négy hét múlva kelnek ki. Kora tavasztól-május végéig, amikor az új dolgozók átveszik a királynő táplálékszerzését és gondozását. Minden magányos lódarázs, amelyet látsz, valószínűleg királynő. Ebben az időszakban az első dolgozó lárvák táplálásához táplálékot kell gyűjtenie.

A párzás ősszel történik

A nyár folyamán a lódarázs királynő munkás darazsakat hoz a világra, folyamatosan bővítve a kolóniát. A nyár végén az utolsóként kikelt tojásokból új királynők, és herék kelnek ki. A méretükről felismerhető szűz királynő darazsak a réti virágok között repülnek, esznek és híznak, amíg ősszel el nem repülnek, hogy más kaptárakból származó darazsakkal is párosodjanak. A párosodás után a hímek a téli hidegek beköszöntével a régi királynővel, és a dolgozókból álló kolóniával együtt elpusztulnak.

Csak a királynők élik túl a telet

Minden élő lódarázs, amelyet télen látsz, királynő. Csak az új királynők élik túl a telet. A lódarázs királynők a fagyos hőmérséklettől védett helyeken alszanak téli álmot. A fák kérge alatt, illetve az ereszek és a fadíszek repedéseiben,hasadékaiban találhatók, szárnyaikkal a testük köré tekeredve. Légy óvatos, ugyanis a lódarázs királynő még nyugalmi állapotban is képes csípni!

A lódarázs fajtái

A következőkben nézzük meg a lódarázs fajtáit! Gondoltad volna, hogy ennyi féle faj létezik?

Európai lódarázs

Az európai lódarázs, -más néven óriás lódarázs vagy barna lódarázs-, a köznapi nevét arról kapta, hogy az 1800-as években Európából New York területére került. Manapság a világ szinte minden pontján megtalálhatók. Az európai lódarazsak sokkal nagyobbak a hagyományos társaiknál, és a legtöbb szúrós rovarral ellentétben éjszaka is aktívak lehetnek.

Ázsiai óriás lódarázs

Ahogy a neve is mutatja, az ázsiai óriás lódarázs Kína, Korea, Japán és India mérsékelt égövi régióiban őshonos. Neve és agresszív megjelenése mellett mérete is igen ijesztő, 3,5 és 5 cm közötti hosszúságú. Ezzel a világ legnagyobb lódarázs fajának számít.

Ezeket a lódarazsakat először 2019 augusztusában észlelték Kanadában, a Vancouver-szigeten. Nem őshonos elterjedési területükön fenyegetést jelentenek, mivel rovarokkal táplálkoznak, és a mézelő méhek ragadozói. Tavasztól-nyár közepéig mézelő méhekkel táplálkoznak, és akár teljes méhcsaládokat is megtámadhatnak. Kevesebb mint 24 óra alatt elpusztítják a teljes kolóniát.

Tőrösdarázs

Az óriás tőrösdarázzsal találkozhattál már a kertben, a korhadó fa közelében, illetve a parkok gyepén. Hazánkban védett fajnak számít, és Európa legnagyobb termetű hártyásszárnyúja, így igen látványos a megjelenése. Testmérete elérheti az 5cm-t is.

Elsősorban nektárral táplálkoznak és rendkívül hasznos beporzó rovarok, akárcsak a méhek.

Érdekes a szaporodásuk, ugyanis a lárváik különféle lemezescsápú bogarak lárváiban fejlődnek. A rózsabogarak, orrszarvúbogarak, és bizonyos cserebogarak pajorjait használják a tojások elhelyezésére. A kikelő darázslárvák pedig belülről, elevenen falják fel a bogárlárvákat. Ezáltal aktívan részt vesznek a cserebogarak biológiai kontrolljában.

Magányosan élnek, így csak a szaporodási időszakban találkozhatsz velük.

A “fekete lódarázs”, avagy a kék fadongó

A kék fadongó ijesztő külsejével mindenkit megrémiszt maga körül. Európa egyik legnagyobb méhfaja, amely Ázsiában is honos. Alapvetően nem agresszív, csak ha fenyegetve érzi magát. Rémisztő kinézete, és hangos zümmögése ellenére békésnek mondható. Körülbelül 20-30 mm hosszúságú, teste fekete, illetve kék színekben pompázik.

Utódnevelő bölcsőit a korhadt fákba alakítja ki. A párzást követően a nőstények alagutakat ásnak a korhadó fák törzsébe. A petéket egymás melletti kis reszekbe helyezi, majd mindegyik mellé pollent rak le. A kikelő lárvák ebből lakmároznak, amíg nagyra nem nőnek.

A kifejlett példányok áttelelnek, majd tavasszal újra kezdik a párzást.

Lódarázs kiirtása házilag: ezért nem ajánljuk

A lódarázs minden kerti ökoszisztéma létfontosságú része, de ez persze nem jelenti azt, hogy azt szeretnéd, ha a limonádéval teli poharadban zümmögne. A lódarazsak repülő, szúrós rovarok, és a méhekkel ellentétben többször is képesek megcsípni. Bár csípéseik általában nem veszélyesek (kivéve, ha többször is megcsípnek, vagy allergiás vagy rájuk),- a lódarázs több mérget bocsát ki egy csípésre, mint bármely más szúrós rovar.

Attól függetlenül, hogy csípős kis lényekről van szó, rendkívül hasznosak a kertben. Húsevők, és megeszik a levéltetveket, legyeket, illetve más rovarokat, amelyek károsíthatják a növényeket. Azonban általában agresszívek, ha fenyegetve érzik magukat, és különösen vonzódnak azokhoz a helyekhez, ahol édes illatú ételek, italok és szemét heverészhet – más szóval, szeretik a szabadtéri étkezőhelyeket. A fészkek kialakulásának megakadályozására, valamint a fészkek elpusztítására irányuló lépések megtétele a legbiztonságosabb megoldás, ha túl közel telepednek meg az otthonodhoz. Viszont ezt a munkát mindenképp érdemes szakemberre bíznod!

Házi praktikák a lódarazsak távoltartására

A lódarázs invázió megállításának kulcsa a darázsfészkek megtalálása és elpusztítása, mielőtt azok elszaporodnának.Ha az otthonodban fészket észlelsz, akkor ne próbáld meg saját magad eltávolítani azt, hanem hívj segítséget!

Nem biztonságos eltávolítani a fészket, hacsak nem vagy eléggé biztos abban, hogy az összes darazsat elpusztítottad. Ezt permetezéssel tudod megtenni. Várj legalább néhány órát, és figyeld meg a fészket, hogy a lódarazsak jönnek-mennek-e. Ha igen, akkor permetezz újra, és folytasd ezt a folyamatot, amíg nem marad több lódarázs.

A darazsak nem akarják, hogy megzavarják őket. Védekezővé és dühössé válnak, ha fenyegetve érzik magukat. Mérlegelj minden lehetőséget, mielőtt belevágsz – ne ragadj meg csak úgy egy doboz rovarirtószert, és ne kezdj el permetezni fényes nappal, mert a darazsak rajzani fognak. Különösen, ha nagy a fészek, ne félj segítséget kérni a fészek eltávolításhoz. A szakemberek pontosan tudják, hogyan lehet biztonságosan megszabadulni a lódarazsaktól.

Mennyire veszélyes a lódarázs csípése?

A legtöbb lódarázs csípés enyhe tüneteket okoz. Előfordulhat azonban allergiás reakció, fertőzés vagy súlyosabb tünetek, mivel a darázsméreg hisztamint tartalmaz. Ez rendkívül súlyos allergiás reakciókat válthat ki az emberekben. A csípések kevesebb mint 10 százaléka okozhat intenzívebb megbetegedést, vagy elhalálozást.

Legtöbbször a darázscsípéseket önmagad is kezelheted, de ha a tünetek súlyosbodnak, azonnal orvoshoz kell fordulnod!

A darazsak hajlamosabbak a csípésre, ha fenyegetve érzik magukat. Egyetlen darázs többször is megcsíphet, és ha rajban vannak, akkor akár több tíz vagy több száz csípést is okozhatnak.

A lódarázs csípés ápolása házilag

A legtöbb esetben a darázscsípést saját magad is kezelheted:

  • Győződj meg róla, hogy az érintett területet szappannal és vízzel megtisztítottad!
  • Alkalmazz hideg borogatást a csípés helyén, hogy tompítsd a fájdalmat és csökkentsd a duzzanatot!
  • Ha a karodat vagy a lábadat csípte meg, emeld meg, hogy csökkentsd a duzzanatot!
  • Alkalmazz vény nélkül kapható gyógyszereket, például antihisztaminokat vagy kortikoid szteroidokat a csípés közelében jelentkező tünetek csökkentésére!
  • Szükség esetén fontold meg paracetamol szedését a fájdalom kezelésére!
  • A darazsak nem hagyják hátra a fullánkjukat, így nem kell eltávolítani.

Gyakori kérdések a lódarazsakról

Mind a méhek, mind a darazsak a rovarok rendjébe, a Hymenoptera rendbe tartoznak. A méhek feltehetően a darazsaktól származnak.

A darazsak alapvetően hasznos beporzók, védekeznek a „növényi kártevők” ellen, és (egyes fajok esetében) fészkeik más hasznos rovaroknak is otthont adhatnak!

Mekkorára nő a lódarázs?

A lódarázs megjelenésében hasonlít közeli rokonához, a sárgaméhhez. Méretét tekintve maximum 2,5 cm, míg a királynő akár 3,5 cm hosszúságúra is megnőhet.

Hogy néz ki a lódarázs fészke?

A lódarázs fészek, a darazsak által megrágott fából készült papírszerű építmény. A legtöbb fészek könnycsepp alakú, és egyetlen bejáratot tartalmaz. A fészkek túlnyomórészt legalább 2 méter magasan, vagy nagyon védett helyeken találhatók.

Mennyire veszélyes a lódarázs?

A lódarázs csípése alapvetően nem életveszélyes. Abban az esetben okozhat veszélyt, ha allergiás vagy rá. Ilyen esetben azonnal cselekedni kell különböző gyógyszerekkel, hogy ne legyen rosszabb (akár halálos kimenetelű) a csípés.

Segítségre van szükséged a darázsirtáshoz? Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma, és mi 24 órán belül visszahívunk!

Hívjon most