A patkányirtás módszerei

Te is küzdesz a patkányokkal? Ők bizony komoly kártevők, ha bejutnak az otthonodba. Ravaszak és könyörtelenek, minden rést kihasználnak, hogy meleg fészkelőhelyet, és könnyű hozzáférést találjanak az élelemhez. A patkányok nem csak jelentős károkat képesek okozni, de a vizeletükkel és ürülékükkel betegségeket is terjeszthetnek, és az élelmiszereket is beszennyezhetik. A patkányirtás segíthet abban, hogy elhárítsd a problémát. De vajon melyik módszer a leghatékonyabb?

Számos patkányirtási módszer létezik, viszont a hatékonyság, és a típus patkány fajtától függően változhat. Mivel a patkányok éjszakai életmódot folytatnak, nem valószínű, hogy valóban észreveszel egy élő patkányt. Ha azonban mégis észreveszed, akkor a helyes azonosítás segíthet a leghatékonyabb patkányirtás- és megelőzési módszer kiválasztásában, így időt és pénzt takaríthatsz meg.

Miért veszélyesek a patkányok?

A patkányok rendkívül veszélyes állatok, mivel számos olyan betegséget terjesztenek, mint a murin tífusz, a trichinellózis és a szalmonella fertőzés, amelyek mind veszélyesek az emberre nézve. Vizeletükkel baktériumot juttatnak a talajba és a vizekbe, amely a bőrön és a nyálkahártyán keresztül az emberi szervezetre is veszélyes. Leginkább fertőzött vizek kapcsán, vagy mezőgazdasági munka során lehet ilyen baktériummal érintkezni.

Ez egy örök körforgás- a vándorpatkány szívesen eszik döghúst, ezért könnyen megfertőződhet a trichina nevű baktériummal. A sertés elfogyasztja a patkányt, az ember pedig elfogyasztja a sertéshúst. Az ember leggyakrabban akkor fertőződik meg trichinellózissal, ha nyers sertéshúst fogyaszt.

Patkányharapáskor más kórokozók is kerülhetnek a sebbe, amelyek megbetegedést okozhatnak, ilyen például a patkányharapási láz is.

A történelem során a pestis terjesztésében is jelentős szerepe volt a házi patkánynak. A patkányok szívesen fogyasztják az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket és az állati takarmányokat is, amelyeket megfertőznek a vizeletükkel, és ürülékükkel.  A fogaik egész életükben nőnek, ezért folyamatosan rágniuk kell. Ezzel hatalmas károkat okozhatnak számos területen.

A patkányok által terjesztett betegségek

Ahogy fentebb is írtuk- a patkányok számos betegséget terjeszthetnek. Magyarországon otthonok millióiban vannak ezek a nem szívesen látott vendégek. És bár ezeknek a kártevőknek a jelenléte hatással lehet az egyén, vagy a család érzelmi jólétére, az ellenőrizetlen rágcsáló populáció egészségügyi kockázatai sokkal veszélyesebbek, mint azt eredetileg gondolnád.

A patkányok, és a rágcsálók köztudottan többféle betegség hordozói, amelyek súlyos betegségekhez, sőt egyes esetekben akár halálhoz is vezethetnek.

Ahhoz, hogy megértsd a rágcsálók veszélyeit a lakásban, meg kell értened a betegségek terjedésének alapjait.

A betegségek átvitele általában többféle úton történik:

  1. A fertőzött rágcsáló hulladéknak való kitettsége (kezelése, lenyelése és a levegőben lévő részecskék), beleértve a következőket: ürülék, vizelet, nyál és fészekanyag.
  2. Fertőzött rágcsáló, vagy rovar csípése.
  3. Fertőzött rágcsálók, vagy rovarok kezelése – egyes vírusok bőrről-bőrre történő érintkezés útján is átvihetők, harapás vagy karmolásnyom nélkül.

Összességében elmondható, hogy a patkányirtás megoldást jelenthet arra, hogy megelőzd ezen vírusok terjedését.

Íme az 5 leggyakoribb betegség, amelyet ezek a nem túl közkedvelt rágcsálók terjeszthetnek!

1. Hantavírus

A hantavírus leggyakrabban a fehér lábú egérben, a gyapotpatkányban és a rizspatkányban előforduló életveszélyes betegség, amelynek jelenleg nincs specifikus kezelése, gyógymódja vagy vakcinája. Tünetei: láz, fáradtság, izomfájdalmak (általában a csípőben, háton és combban), valamint előfordulhat hasmenés, hasi fájdalom, hányinger és hányás is.

2. LCMV

A lymphocytás choriomeningitis vírus, vagyis az LCMV legnépszerűbb gazdája a közönséges házi egér. Az LCMV általában két szakaszban fordul elő. Az első szakaszban olyan tünetek jelentkeznek, mint hányinger, hányás, fejfájás, izomfájdalom és étvágytalanság. A második szakasz elsősorban neurológiai jellegű, beleértve a következőket: agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás vagy meningoencephalitis.

3. Pestis

Igen, jól olvastad. Ugyanaz a pestis, amely a középkorban emberek millióit ölte meg, a te otthonod falai mögött is megjelenhet. A pestis legalapvetőbb formája akár egyetlen fertőzött bolhacsípésnyire is lehet. A pestis különböző típusai közül mindegyiket ugyanaz a baktérium okozza. A különböző típusokat aszerint osztályozzák, hogy a pestis a szervezet melyik szintjét érte el: az immunrendszert, a vérrendszert, vagy a tüdőt. A tünetek a típustól függnek. A betegség, és az esetleges halálesetek kezeléséhez azonnali orvosi kezelésre van szükség antibiotikumokkal.

4. Szalmonella

Egyes rágcsálók az emésztőrendszerükben hordozzák a szalmonella baktériumot, (ki gondolta volna?) így a rágcsálók hulladékával való bármilyen érintkezés, különösen a szennyezett élelmiszerek fogyasztása potenciális kockázatot jelentenek a szalmonella megbetegedésre. A tünetek a következők lehetnek: hidegrázás, láz, hasi görcsök, hányinger, hányás és hasmenés.

5. Patkányharapási láz

Ahogy a neve is mutatja, a patkányharapási láz akkor terjed, ha az illetőt megharapta egy fertőzött rágcsáló, vagy ha valamilyen formában fogyasztotta a baktériumot. A tünetek a következők: láz, bőrkiütés, fejfájás, hányás, kiütés és izomfájdalom.

Természetesen nem akartunk rád ijeszteni, de jobb, ha tisztában vagy a patkányok által hordozott veszélyes vírusokkal. Lehet, hogy most felmerül benned a kérdés, hogy hogyan is védekezz ellenük? Egyáltalán, honnan ismerhető fel, ha patkányok járnak az otthonodban? Lássuk!

Honnan ismerhető fel, ha patkányok járnak nálam?

A patkányok kedvenc búvóhelyei közé tartozik a házon vagy lakáson belül az álmennyezet, és a burkolat. A házon kívül a tároló- és raktárhelyiségekben, a padláson, a pincében, és a csatornahálózatban fordulhatnak elő. Hatalmas károkat okozhatnak az otthonokban, az elektromos berendezésekben, az autókban, de akár még a kisállatokat is megtámadhatják. Így, ha találkoztál már egy ilyen kéretlen vendéggel, akkor tartósan a patkányirtás jelenthet megoldást.

A patkányok éjszaka a legaktívabbak, így gyakran könnyebb észrevenni a patkány populáció jeleit, mint a tényleges patkányt. Az alábbiakban ismertetjük azokat a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy patkányok vannak az otthonodban!

1. Rágcsáló ürüléket látsz

A friss ürülék sötét és nedves. Ahogy a patkány- és egérürülék kiszárad, úgy szürke lesz, és könnyen szétmorzsolódik, ha megmozdítják. Az ürülékeket leginkább élelmiszercsomagok közelében, fiókokban vagy szekrényekben, mosogatók alatt, és különböző kis zugokban fedezheted fel. A patkányok éjszakánként akár 40 ürüléket is termelnek.

2. Rágás- vagy dörzsnyomokat találsz

Az ürülékkel ellentétben az új rágásnyomok világosabb színűek, és az öregedés során sötétebbé válnak. A rágott lyukakat élelmiszer csomagolásokon, vagy a falakon láthatod. A kor meghatározásának egyik módja, ha összehasonlítod az éppen észrevett rágásnyomot egy hasonló anyagon lévő, régebbinek észlelt rágásnyommal. Ha nagyobb a nyom, az egyértelműen patkányokra utal.

A patkányoknak szörnyű a látásuk, ezért a szegélylécek és a falak mentén kialakított útvonalakat használják a tájékozódás megkönnyítésére. Nyomokat hagynak a tárgyakon és a különböző felületeken, amelyekhez többször is hozzáérnek.

3. Megtalálod a fészket

A rágcsálók olyan anyagokat használnak a fészkük készítéséhez, mint az aprított papír, a szövet vagy a száraz növények. Ha ezeket a területeket megtalálod, akkor valószínű, hogy rágcsálók vannak az otthonodban.

A barna patkányok jól ismertek arról, hogy kiterjedt üregrendszereket ásnak ki menedék, élelem tárolás és fészkelés céljából. A patkányok odúkat általában szilárd tárgyak vagy építmények mellé építik.

Patkányfészkek találhatók padlásokon, padlásokon, eresz alatt és még üreges falakban is. A patkányok a rendelkezésre álló anyagokat, például padlás szigetelést, kartont és egyéb puha tárgyakat aprítják fel, hogy fészket készítsenek.

4. Lábnyomok

A patkányok láb- és faroknyomokat hagynak az épületek poros, kevésbé használt területein. Annak megállapításához, hogy a patkányok aktívak-e, szórj finom lisztet a lábnyomok közelében lévő területre, és másnap ellenőrizd, hogy vannak-e friss nyomok!

5. Éjszakai hangok

Az éjszakai rágás hangok azt jelzik, hogy az egerek vagy patkányok még mindig aktívak az otthonodban. Hallhatod, hogy a padló alatt szaladgálnak, a szekrények körül kotorásznak, vagy a falak és gerendák mögé bújnak. Még tompa nyikorgást is hallhatsz. Ha van macskád vagy más háziállatod, figyeld meg, hogy figyel-e arra, hogy mi történik a fal mögött, majd tedd a füledet a falhoz, hátha hallasz valamit, ami jelezheti, ha baj van.

A fekete patkányok fürge mászók, ezért is kapták közismert nevüket – tetőpatkány. Gyakran előfordulnak padlásokon, és éjszaka kaparászó hangokat hallhatsz tőlük. A barna patkányokat a fogaikkal csikorgó hangról lehet felismerni.

Ezen felül számos további jele is lehet a patkányok jelenlétének, amit egy következő cikkben bővebben is kifejtünk! Most nézzük meg, hogy a patkányirtás házilag hogyan lehetséges?

Patkányirtás házilag: lehetőségek és gyakori tévhitek

A patkányok megölése és csapdába ejtése nem egyszerű feladat, hiszen sokkal nagyobb rágcsáló, mint az egér. A patkánycsapdákat gyakran használják, és abban az esetben hatékonyak, ha nem csak felállítod egy pontra, és ott hagyod őket.

Mivel a patkánycsapdákat úgy tervezték, hogy megöljék és/vagy elfogják a kártevőt, rendszeresen ellenőrizni kell őket, mivel egy halott vagy haldokló patkány vagy egy csali másodlagos rovarokat vonzhat, illetve komoly fertőzést okozhat. A patkánycsapdákat ott kell kihelyezned, ahol patkányokra utaló jeleket észlelsz, valamint az útból kivett, rejtett helyeken, különösen padlásokon vagy pincékben és élelmiszerforrások közelében. A patkánycsapdák sokkal nagyobbak és veszélyesebbek, mint az egércsapdák. Mindig ügyelj arra, hogy a csapdák ne kerüljenek a gyermekek, vagy háziállatok közelébe!

Patkányirtás házilag, patkány csapdával

A patkány méretű fa- vagy műanyag csapda nagyon hatékony lehet a patkány ellen, és az egyik legolcsóbb megoldás. Ha patkányfogó csapdát használsz a patkányok befogására, mindenképpen használj nagyobb, patkányirtásra szánt csapdát. A kis egércsapdák valószínűleg nem fogják megölni vagy megtartani a patkányt, ehelyett embertelenül megsebesíthetik a rágcsálót.

Patkányirtás élő csapdával

Az élő csapdák kihasználják a rágcsálók kíváncsiságát. Ezekbe a csapdákba a rágcsáló bejuthat, de kijutni már nem tud. Amikor a rágcsáló bemászik a lyukba, a mechanizmus átpattintja a csapda másik oldalára, ahol elfogja. Ezeket a csapdákat rendszeresen ellenőrizni kell, és szükség szerint ki kell üríteni. Ezenkívül a befogás után a rágcsálót humánus módon meg kell ölni, vagy olyan helyen kell szabadon engedni, ahol nem jut be újra a lakásba vagy az épületbe, és nem okoz kárt másoknak.

Patkányirtás csali állomásokkal

A csali állomás olyan rágcsálóirtó szert tartalmaz, amely a rágcsálót az állomás bejáratához csalogatja. A patkány bemegy, megeszi a csali egy részét, majd az állomás kijárati nyílásán keresztül távozik, és elpusztul (remélhetőleg a szabadban, a háztól távol, de ez nem mindig van így). A csali teljes egészében az állomás belsejében van, így védve van a gyermekek vagy a nem célállatok véletlen érintkezésétől, lenyelésétől.

Patkányirtás fagyállóval

Ahogy a neve is mutatja, a fagyálló folyadék a víz fagyáspontjának csökkentésére használt termék. A motorhűtőkben használják a rendkívül hideg hőmérséklet okozta fagyás ellen. Mostanában sokan szorgalmazzák a fagyálló használatát patkányirtásra.

A fagyálló fő hatóanyaga az etilénglikol. Ez adja a fagyálló édes ízét, amely vonzza a patkányokat. Ez a termék önmagában vagy más élelmiszerekkel keverve elfogyasztva megöli a patkányokat. Amikor a patkányok lenyelik, a fagyálló mérgezővé válik a rágcsáló számára, így eltömíti a veséjét. Az alkalmazás után úgy tűnhet, hogy nincs eredmény. Az igazság azonban az, hogy a patkányok nem pusztulnak el azonnal. Lassú hatása miatt türelmesnek kell lenned, hogy ez a méreg megtegye a hatását. Nem a leghumánusabb megoldás, és lassú is, így mindenképp érdemes egy profi szakemberre bíznod az eljárást!

Molyirtó

Patkányirtás házilag? A molyirtó golyók hatékony űzőszerek, és sikeresen távol tartják a patkányokat a helyiségétől. A piacokon könnyen beszerezhetők. Egyszerűen helyezz el belőlük néhányat a konyhában, a padláson vagy bármely olyan területen, ahol tartasz a patkányok jelenlététől.

A molyirtókkal viszont légy óvatos, ugyanis az emberi egészségre káros lehet! Ezért mindig kesztyűben nyúlj hozzájuk, és ha vannak otthon gyerekek vagy háziállatok, akkor tartsd őket távol tőlük.

Ammónia

Az ammónia erős és praktikus riasztószer a patkányok számára, mivel nem bírják elviselni az ammónia szúrós szagát, ezért elhagyják a helyet. Önts egy tálba egynegyednyi vizet; keverj bele két teáskanál mosószert, és 2 csésze sima ammóniát! Ezután helyezd ezt a tálat a patkányok által kedvelt területre, és hagyd, hogy elvégezze a dolgát.

Borsmentaolaj

Bár mi szeretjük a borsmentaolaj frissítő illatát, a patkányok számára keserű szagnak bizonyul, amit nem bírnak elviselni. Márts néhány vattapamacsot borsmentaolajba, és szórd szét őket a házban, a konyhában, a padláson vagy bármely patkányok által veszélyeztetett területen!

Ezek biztosan elriasztják a patkányokat az otthonodtól. Termeszthetsz akár borsmenta növényeket is a házad határa körül, ami megvédi a lakásodat ezektől az idegesítő rágcsálóktól. A borsmentaolaj hatékony alternatívájaként citronellát és ricinusolajat is használhatsz.

Hagyma és fokhagyma

Szeletelj fel egy kis hagymát a patkányok bejárata elé! Ez elegendő lesz ahhoz, hogy elüldözd őket!

Viszont a hagyma használata közben különösen ébernek kell lenned, mivel két napon belül megrohad, és friss hagymával kell pótolnod. A rohadt hagymát dobd ki, mivel mérgező lehet a gyerekek és a háziállatok számára.

A fokhagyma esetében egyszerűen helyezz fokhagymagerezdeket a rágcsálók bejutási pontjaira, vagy készíts fokhagymából vízben kevert egyveleget!

Összességében fontos, hogy mindig tisztán tartsuk az otthonunkat, így elkerülve a komolyabb patkány invázót. Ha pedig ennek ellenére is megjelennek ezek a kellemetlen kis élőlények, akkor bízd a munkát profi szakemberre!

A hatásos patkányirtás módszerei

Az interneten számos barkács módszert találhatsz arra vonatkozóan, hogyan szabadulhatsz meg a patkányoktól, a leggyakrabban patkány csapdákkal vagy ultrahangos patkány riasztóval. Sőt, ha csak egy vagy két patkánnyal van dolgod, valószínűleg te magad is elbánhatsz velük. A patkány populációk azonban általában nagyobbak, mint gondolnád, különösen, ha napközben látod őket. Rendkívül gyorsan szaporodnak, ha élelemhez és vízhez jutnak. Ha ellepték az otthonodat a patkányok, akkor a legjobb megoldás a patkányirtásra az, ha kapcsolatba lépsz egy helyi kártevőirtó szakemberrel, nem pedig az, hogy csak úgy kiteszel egy csomó patkánycsapdát. Csak a csapdákkal nem fogsz tudni megszabadulni a patkányoktól.

Bár a kezdeti befektetés drágább egy szakemberrel, végül ez lehet az olcsóbb alternatíva. Sok háztulajdonos felvásárol mindent annak érdekében, hogy kiirtsa a patkányokat – spray-ket, porokat és csalikat minden formában, méretben és színben -, hiába próbál megszabadulni a kártevőktől. Ez nem olcsó mulatság, és nincs rá garancia, hogy valamelyik működik.

Mit csinál egy profi szakember?

A patkányirtó szakemberek már az első alkalommal jól kezelik a problémát.  Ők rendelkeznek a patkányok kezeléséhez szükséges módszerekkel, felszereléssel és képzettséggel.

Olyan erőforrásokkal rendelkeznek, amelyekkel humánusan tudják a patkányokat eltávolítani, amit a ház- vagy üzlettulajdonosok nem biztos, hogy képesek lennének saját maguk elvégezni.

Sajnos, ha nem cselekszel időben, akkor a patkányok hatalmas károkat képesek okozni. Megrágják és átrágják az épületek, illetve járművek vezetékeit. Átrágják a fát és más anyagokat is. A résekben, valamint a zárt terekben pedig fészket raknak, ami elnyomhatja a szellőzést, ami még több kártevőt vonzhat.

Egy profi szakember segít hatékonyan, és gyorsan kiirtani a patkányokat otthonodból. A módszerek közül az egyik legkíméletesebb a patkányirtás vadászgörénnyel, és kutyákkal, amelyet mi is használunk évtizedek óta!

Patkányirtás vadászgörénnyel, és kutyákkal

A patkányirtás talán leghumánusabb, és a környezet szempontjából a legbiztonságosabb módszere az, ha egy kutyákkal és/vagy vadászgörényekkel dolgozó szakembert kérünk fel a patkány probléma végleges megoldására.

Mint minden módszernek- ennek is megvannak a maga előnyei, és hátrányai, illetve vannak korlátai is, ezért az elmúlt évek során kifejlesztettük a leghatékonyabb megoldást, amit a lehető legszélesebb körben tudunk alkalmazni. A patkányirtás vadászgörénnyel, és kutyákkal a legerősebb patkány populációt is képes felszámolni, melyeket más szakemberek és kártevőirtó szerek nem tudnak.

Patkányirtás vadászgörénnyel szolgáltatásunk mára egy komplex és biztonságos rágcsálóirtást tartalmaz. Mostanra látjuk, hogy érdemes volt az a temérdek idő és energia ráfordítása, hogy a patkányok életmódját, szokásait megfigyeljük és kiismerjük. Kitapasztaltuk, hogy a patkányt milyen méreg tudja a legkíméletesebben elpusztítani és milyen csapda, illetve milyen eleség az, amivel bármilyen körülmények között meg lehet akár élve fogni.

Ügyfeleinknél gyakran tapasztaljuk, hogy a patkányirtás házilag, és az interneten talált praktikák mind sikertelen próbálkozások.

A különböző ultrahangos és elektromos készülékek, melyek semmilyen hatással nincsenek a patkányokra, a patkány ragasztó, melynél a ragasztó szagát már előre érzik a patkányok és nagy ívben elkerülik azt, továbbá számtalan kreatívabbnál-kreatívabb megoldási kísérlet,amit idő lenne felsorolni… Ezek miatt azt javasoljuk, hogy inkább hívj egy profi szakembert, aki humánusan, és gyorsan eltávolítja a nem kívánatos patkányokat az otthonodból!

A patkányirtás ára

A patkányirtás ára függ a feladat nagyságától, tehát attól, hogy családi házról, tanyáról, vagy egy gazdaságról beszélünk. Ezen felül függ a feladat időtartamától is. Sok esetben fél nap alatt is végzünk, de komolyabb populáció esetén előfordulhat az is, hogy egy nap szükséges a patkányirtáshoz.

Továbbá befolyásolja az árat az is, hogy csak vadászgörényes és kutyás patkányirtást kérnek (munka+kiszállási díj), vagy kémiai (vegyszeres) irtást is, mert ebben az esetben az irtószernek és annak az eszköznek (patkányetető láda vagy cső) is van díja, amibe az irtószert el tudjuk helyezni.

Gyakori kérdések a patkányirtással kapcsolatban

A patkány, vagy az egér megjelenése sokkhatásként érhet, pedig hétköznapi jelenség. Az egér igen szapora állat, este és szürkületkor aktív, te pedig azt hallod, hogy valami folyamatosan rohangál a padláson, vagy a házadban.

Egy kifejlett példány elérheti a 25-30 centimétert is. A legnagyobb gond vele pedig az, hogy fertőző betegségeket terjeszthet. Ha egeret vagy patkányt észlelsz a legjobb, ha – házi praktikák helyett  azonnal hívsz minket! Íme néhány gyakori kérdés, amelyek felmerülhetnek benned!

Mi a patkányok jelenlétének három legfontosabb jele?

Kaparászó hangokat hallottál, vagy apró, sötétbarna ürülékkel találkoztál? Ha igen, akkor valószínűleg patkányokkal van dolgod - de ne aggódj, mi segítünk!

Milyen hatékony házi módszerek léteznek a patkányirtásra?

Megszabadulni tőlük nem könnyű feladat, mivel gyorsan mozognak, és a csapdába ejtésük is elég trükkös.

Miért érdemes szakemberre bízni a patkányirtást?

A patkányirtás házilag sok időt, pénzt és erőfeszítést igényel, amely könnyen kudarcba fulladhat, így érdemesebb egy szakemberhez fordulnod!

Mennyibe kerül a patkányirtás?

A patkányirtás ára sok mindentől függ. Az ingatlan mérete, a patkány populáció aránya, és a lakóhely mind befolyásoló tényező lehet.

Segítségre van szükséged a patkányirtáshoz?

Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma, és mi 24 órán belül visszahívunk!

Richárd Lempel
Richárd Lempel
2023.11.23.
Viktor Mátyás
Viktor Mátyás
2023.08.14.
Eszter Turóczi
Eszter Turóczi
2023.01.19.
Profik, kedvesek és nagyon gyorsan kijöttek elfogni a patkányt. Mindenről tajekoztattak és a kutyusuk extra cuki:)
Szélvédő Javítás
Szélvédő Javítás
2022.09.06.
Ajánlom!
Tamás Fogarasi
Tamás Fogarasi
2022.08.28.
Tóth Roland
Tóth Roland
2022.06.21.
A lódarázs rendszeres látogató lett, ezért hívtuk őket. Telefonon egyeztettünk, nem volt sürgős, így 2 munkanap alatt jöttek :). 30 perc alatt végeztek, azóta nem láttuk a darazsakat. Nagyon meg vagyunk velük elégedve, de remélem nem kell többet hívni őket:) ha mégis, akkor megvan a szám!
Kriszta
Kriszta
2021.07.15.
Gabor Bicserdy
Gabor Bicserdy
2021.05.09.
Máté Nagy
Máté Nagy
2021.05.04.
Hívjon most