Patkány: fajták, életmód és táplálkozás

A patkány és az ember mindig is egymás mellett élt, de ez a kapcsolat sosem volt könnyű. Ha patkányt látunk az otthonunkban, akkor azonnal elkap minket a rettegés, és az aggodalom. Egy dolog biztos, nem szeretnénk, ha itt maradnának. Ahhoz azonban, hogy megküzdhess egy patkánnyal, meg kell ismerned az ellenfeledet, hogy minél hatékonyabban el tudd tüntetni az otthonodból!

Ha megpróbálod azonosítani az otthonodban élő rágcsálót, ne feledd, hogy a patkányok sokkal nagyobbak, mint az egerek! A fejük nagyobb a testükhöz képest. A patkányoknak viszonylag kicsi a fülük, és pikkelyes farkuk ugyanolyan hosszú, mint a testük. Míg az egerek farkán enyhe szőrbevonat található, addig a patkányok farkán nincs szőr. Érdekes tény a patkányokról, hogy termékeny szaporodók, és megfelelő körülmények között a nőstények körülbelül három hetente akár 10 kölyköt is világra hozhatnak. Ezek a kölykök három-négy hónapos korukban képesek szaporodni, így a patkány populáció rohamos tempóban tud növekedni.

Hogyan néz ki a patkány?

A patkányok kinézetének ismerete segíthet abban, hogy mielőbb megállítsd a populáció növekedését. A leggyakoribb fajták közé tartoznak a vándor-, a tető- és a falkapatkányok. A vándorpatkányoknak barnás szőrzetük, szőrtelen farkuk és rövid, szőrös fülük van. A valamivel kisebb tetőpatkányok fekete színűek, sötét farokkal és szőrtelen fülekkel rendelkeznek. A falkapatkányok átlagosan 15 centiméter hosszúak, barna vagy szürke szőrrel, szőrös farokkal és nagy, szőrös fülekkel rendelkeznek. Bár a fajok külseje változó, mindegyikük felismerhető sötét bundájukról, lekerekített fülükről és hosszú farkukról.

E kártevők egyes fajai az ember alkotta élőhelyektől függnek menedéket és táplálékot keresve. A vándorpatkányok leginkább a pincékben ássák be magukat és fészkelnek, míg a tetőpatkányok a magasabban fekvő helyeket, például a padlásokat kedvelik. A falkapatkányok ritkább házi vendégek, viszont a pajták és az erdős területeken lévő épületek kedvelt búvóhelyeik közé tartoznak. Bár számos faj kifejletlen patkányai hasonlítanak az egerekre, a patkányoknak aránytalanul nagy fejük van. Az egerek mérete egységesebb, és háromszögletű fejük, hegyes ormányuk, vékony farkuk, valamint nagy szemük és fülük van. Ezzel szemben a patkányoknak kis gomb szemük, és vastag farkuk van.

Betegségek és veszélyek

A patkányok jelenléte esetén a személyes egészség, és a jólét forog kockán. A patkányharapás okozta láz és ételmérgezés mellett a rágcsálók terjeszthetik a hantavírust, amely a fertőzött levegő belélegzésével, a patkányok ürülékével és vizeletével való közvetlen érintkezéssel terjed. A kártevők az elektromos vezetékeket és a tartógerendákat is megrághatják. Ez nemcsak költséges javításokat von maga után, hanem tűzveszélyt is okozhat, illetve alááshatja az otthonok szerkezeti épségét.

Egér vagy patkány?

A patkány és az egér is rágcsáló, ezért hasonlóan néznek ki – a legnagyobb különbség a méretükben rejlik. A patkányok nagyobbak és nehezebbek, míg az egerek kisebb, karcsúbb testűek. Az egereknek (méretükhöz képest) hosszú, karcsú, szőrrel borított farkuk van, szemben a patkányokéval, amely rövidebb, vastagabb és szőrtelen.

Három rágcsálófaj van, amelyek világszerte a leggyakoribb kártevők az otthonokban és a vállalkozásokban, mivel képesek gyorsan alkalmazkodni az emberi környezethez. Ezek a barna patkány, a tetőpatkány, és a házi egér.

A házi egérnek több alfaja van, amelyek a világ különböző részein gyakoriak, és egyre inkább külön fajként ismerik el őket, de ezek gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek egymástól.

Valamennyi rágcsáló rendelkezik a közös azonosító jegyekkel, mint például a felső állkapocsban lévő metszőfog párral.

Általában rövid lábuk és hosszú farkuk van, de ha közelebbről megvizsgáljuk testük jellemzőit és szokásaikat, akkor láthatod, hogy megkülönböztethető tulajdonságaik vannak, amelyek alapján azonosíthatod, hogy melyik kártevő szállta meg az otthonodat.

A legkönnyebb megkülönböztető jegy a házi egér kisebb, 3-10 cm hosszú testmérete, szemben a patkányok 16-40 cm-es testhosszával. Egy felnőtt egér azonban könnyen összetéveszthető egy fiatal patkánnyal.

A kifejlett egeret, a fiatal patkánytól a testhosszához képest nagyobb fülei és hosszabb farka különbözteti meg. A fiatal patkánynak a testméretéhez képest egyértelműen nagyobbak a lábai és a feje is, mint az egérnek.

Az egerek általában világosszürke vagy barna színűek, a hasukon világosabb árnyalattal.

Ezzel szemben a patkány karcsú testtel, nagy, vékony fülekkel, hegyes orral, és hosszabb farokkal rendelkezik.

A patkányok leggyakoribb fajtái

A hazánkban jellemző patkány fajták közül a leggyakoribbak a vándorpatkányok, és a házi patkányok. Mind a két patkányfaj komoly egészségügyi kockázatot jelent, valamint jelenlétük sem kellemes az emberi szem számára. Testméretük jóval nagyobb az egerekénél, ezért a legtöbben félnek a patkányoktól.

A vándorpatkány (Rattus norvegicus), a legfontosabb rágcsálófaj Közép-Ázsiából, a Kaszpi-tenger környékéről származik. Elnevezése abból adódik, hogy először Norvégiában írták le. Világméretű „vándorlását” a XVIII. századtól a hajókkal végzett teherszállítás tette lehetővé. Így jutott a különféle földrészek kikötőibe, majd onnan a szárazföld belsejébe, a világ összes országába.

A házi patkány (Rattus rattus) Délkelet-Ázsia erdeiből származik és a keresztes háborúk idején, a XI-XII. században a karavánokkal jutott Európába, ahol a pestis terjedésének lehetőségét teremtette meg.

A barna és a házi patkány a két legelterjedtebb faj a világon, mivel az elmúlt évszázadok során minden országba eljutottak már. A házi patkányok jellemzően a melegebb éghajlatot kedvelik, míg a barna patkányok a mérsékelt éghajlaton élnek. Jellemzően mindenhol élnek, ahol ember él. Sok patkányfaj még a fákon is megél.

A patkányok életmódja

Ezek az állatok általában éjszakai életmódot folytatnak, illetve szürkületkor aktívak, amikor ássák az odúikat, előkészítik a fészkeket és táplálékot keresnek. Mivel jó úszók, a barna patkányokat „vízi patkányoknak” is nevezik, és gyakran laknak vízközeli területeken. A barna patkányok rendkívül társas lények, akik dominancia hierarchián alapuló csoportokat alkotnak. Minden csoportnak saját territóriuma van. A csoport tagjai általában rendkívül agresszívak a kívülállókkal szemben. Minden csoportot a domináns hím vezet, amely a csoport területének legjobb területeit foglalja el, és több nősténnyel is párosodhat.

Ezekben a csoportokban gyakori tevékenység a közös szoptatás, amelynek során a nőstények segítenek egy másik nőstény utódainak szoptatásában. Néhány nősténynek azonban saját, különálló fészekalja van. Az ő odúik a talaj felszíne alatt helyezkednek el, 1-2 kijárattal, és fészekrakásra szolgáló helyiséggel. Az odú körüli területen számos szaggal jelölt útvonal található, amelyeket a táplálékszerzéshez használnak, illetve amelyeken keresztül el tudnak menekülni a potenciális veszély elől.

Mit szeret a patkány? A patkányok táplálkozása

Mindenevő fajként a patkány étrendje meglehetősen változatos, növényi összetevőkből, például magvakból, diófélékből és gyümölcsökből áll, amelyeket egerek, fiatal nyulak, madarak és tojásaik, halak, valamint gerinctelen állatok, például rovarok egészítenek ki. Ez a rágcsáló arról is ismert, hogy nagyobb állatokra, köztük baromfira és fiatal bárányokra is vadászik. Az állat képes olyan anyagokat is elfogyasztani, mint a szappan, a papír és a méhviasz. Ezenkívül a patkány alkalmanként a hullákat is elfogyasztja.

Milyen károkat okoz a patkány?

Kellemetlen dolgok történhetnek, ha vad patkány lép be az otthonodba. A patkányok számos betegséget továbbíthatnak az emberekre, valamint jelentős károkat okozhatnak a házadban, amely bármikor veszélybe sodorhatja a családodat is.

Íme néhány gyakori patkánybetegség és kár, amely ártalmas lehet rád nézve!

A patkány megrágja az elektromos vezetékeket

A patkányok imádnak rágni! A többi rágcsálóhoz hasonlóan a patkányoknak is van egy metszőfog készlete, amely egész életük során tovább növekszik. Ez az oka annak, hogy a patkányoknak mindig folyamatosan rágniuk vagy rágcsálniuk kell a dolgokat, hogy a metszőfogaikat lekoptassák, és megakadályozzák azok túlnövekedését.

Sajnos a patkány ezen viselkedése nagyon veszélyes lehet, amikor elkezdi rágni az elektromos vezetékeket. Nem kizárt, hogy rövidzárlatot okoznak, ami tűzhöz vezethet.

A patkány szerkezeti károkat okoz a házakban

A patkányok elterjedése az ingatlanon belül, igazi kellemetlenségeket okozhatnak. Már egyetlen patkány is költséges szerkezeti károkat okozhat a házadban. A patkányok fogai nagyon erősek, és képesek olyan anyagokat is átvágni, mint az acél, a beton, az alumínium, a fa, vagy az olyan műanyag anyagok az otthonodban, mint a vízvezeték, vagy a műanyag vödör. Ezeket használják, hogy fészket építsenek az otthonodban.

A patkány beszennyezi az ételeket, és italokat

Amikor a patkányok bejutnak az éléskamrába, szőrükkel, ürülékükkel és vizeletükkel beszennyezhetik az élelmiszereket. A patkányürülékkel vagy vizelettel szennyezett élelmiszerek fogyasztása bakteriális fertőzéshez, például szalmonellafertőzéshez vezethet.

A patkány veszélyes betegségeket hordoz

Nem titok, ha a patkányok veszélyes betegségeket hordoznak, amelyek vizeletükön és ürülékükön keresztül az embereket is megfertőzhetik. A leghíresebb patkányok által terjesztett betegségek közé tartozik a leptospirózis, a patkányharapás okozta láz és a weil-kór.

Patkány a padláson – milyen jelei lehetnek?

Gyanítod, hogy egy illetéktelen behatoló rejtőzik az otthonodban? A padlás gyakori búvóhely a patkányok körében. Íme pár gyakori jel, ami fényt deríthet a patkány jelenlétére!

1. Ürülék és vizelet

A legnyilvánvalóbb jele annak, hogy rágcsáló problémád van, az ürülék és vizelet jelenléte a padláson vagy otthonod más részén.

Az egérürülék kevesebb mint negyed hüvelyk hosszú, és mindkét végén hegyes. A patkányürülék nagyobb, körülbelül fél hüvelyk vagy annál nagyobb. Ezek a végükön tompák vagy hegyesek lehetnek.

Figyelj arra is, hogy az ürülék új-e vagy régi. Az új ürülék fényes és gittszerű textúrájú. A régi ürülék kemény és morzsalékos!

Az ürülék vizsgálata segíthet megállapítani a fertőzés méretét is, valamint azt, hogy felnőtt, fiatal egyedről van-e szó. A különböző méretű ürülék arra utal, hogy felnőtt és fiatal egerek vagy patkányok egyaránt jelen vannak. Minél több ürülék van jelen, annál nagyobb lehet a fertőzés.

Keress a padlón is beszáradt vizeletpocsolyákat!  Amellett, hogy a rágcsálók vizelete könnyen látható, erős pézsma illata is van. Nem okozhat gondot, hogy megtaláld az otthonodban.

2. Rágott lyukak

Keress olyan lyukakat, amelyeket az egerek vagy patkányok rágtak ki otthonodban. Szinte bárhol rágnak lyukakat, de ezek a leggyakoribb helyek:

  • A csövek vagy vezetékek körüli tér
  • Az ajtók vagy ablakok közelében lévő területek
  • Szekrények, pultok vagy fürdőkádak mögött vagy alatt
  • Az egérlyuk jellemzően kicsi és egyértelmű. A patkánylyukak nagyobbak, nagyjából negyeddolláros méretűek, és durva szélekkel rendelkeznek.

3. Olajos foltok a falakon

A patkányok és egerek jellemzően olajos nyomokat hagynak, amikor a falakon keresztül közlekednek. Ez a bundájukon lévő zsírtól van.

Ezek az olajos nyomok jellemzően a belső falak mentén, az épületek alapjai körül, valamint párkányok, csövek és elektromos vezetékek közelében jelennek meg.

4. Éjszakai kaparászó hangok

A rágcsálók gyakran adnak kaparászó hangokat, amikor a padlón és a falakon belül futnak. Ha éjszaka bármilyen kaparászó hangot hallasz, az rossz előjele lehet annak, hogy rágcsáló problémával van dolgod.

5. A háziállat szokatlan viselkedése

A háziállatok általában sokkal megfigyelőbbek, mint az emberek. Meg tudják mondani, ha rágcsálók vannak a házban – általában előbb hallják vagy szagolják őket, mint te.

Ha háziállataid a hűtőszekrény vagy a tűzhely alatti helyeket kezdik tapogatni, ok nélkül ugatni kezdenek, vagy idegesnek tűnnek, az arra utalhat, hogy a hívatlan vendégek kényelembe helyezték magukat otthonodban.

6. Megrágott tárgyak

Ha olyan tárgyakat veszel észre, mint például műanyag dobozok, kartondobozok vagy ruhák, amelyeken fognyomok vannak, vagy lyukak rágták át őket, valószínűleg egy rágcsáló a tettes.

Ellenőrizd a kamrát vagy a szekrényeket, hogy van-e bármilyen bizonyíték arra, hogy rágcsáló volt jelen!

7. Elzárt területeken épített fészkek

Végül ellenőrizd a padlást és más eldugott területeket (például a vízmelegítő vagy a mosógép mögötti teret) egér- vagy patkány fészkek után kutatva.

A rágcsálók jellemzően olyan tárgyakból készítenek fészket, mint a papír, a fű, a szövet vagy a párnatöltelék. A szigetelést is gyakran megrongálják, hogy a puha anyagot fészkük készítéséhez használják.

Gyakori kérdések a patkányokkal kapcsolatban

A patkány társas lény. Szeret más patkányokkal együtt lenni, és hajlamos nagyon szoros családi kötelékeket kialakítani. A patkány populációkban elkerülhetetlenül kialakul egy hierarchia, amely egy domináns és több alárendelt patkányból áll. Bár ez jellemzően a hím patkányok között fordul elő, a nőstény patkányok is mutatnak hierarchiát.

A patkány populációk megtalálhatók vidéki, és városi területeken is, különösen, ha van vízforrás a közelben.  A patkányoknak vízre van szükségük a túléléshez. Kiváló úszók, akár három napig is képesek a vizet taposni, és sokáig visszatartják a lélegzetüket. Így a patkányok túlélhetik, ha lehúzzák őket a WC-n, vagy azokon keresztül visszajutnak, hogy bejussanak az otthonodba.

Emellett kiváló hegymászók, fára másznak, és a tetőn keresztül bejutnak otthonodba. Nagyszerű memóriájuk van, így ha egyszer feltérképeznek egy szobát, sokáig emlékezni fognak az összes útvonalra. A patkányok azonban rosszul látnak, ezért a bajuszukat kell használniuk a tájékozódáshoz. A farkukat egyensúlyozásra és testhőmérsékletük szabályozására használják. Más patkányokkal is képesek a farkukon keresztül kommunikálni.

Mik a leggyakoribb patkány fajták?

Itthon a leggyakoribbak a vándorpatkányok, és a házi patkányok. A házi patkány együtt tud élni más rágcsálókkal is, míg a vándorpatkány nem szeret osztozni a hírnévben. Agresszív viselkedése következtében ő teljesen kiszorítja az egereket, és a házi patkányokat maga körül.

Honnan tudom, hogy patkány jár a házban?

Kaparászó hangokat hallottál, vagy apró, sötétbarna ürülékkel találkoztál? Ha igen, akkor valószínűleg patkánnyal van dolgod. A patkányok éjszaka a legaktívabbak, így gyakran könnyebb észrevenni a jeleit, mint a tényleges patkányt.

Mi a patkány természetes ellensége?

A ragadozómadarak talán a patkányok legfőbb természetes ellenségei. A baglyok különösen szeretik megenni őket, és mivel mind a patkányok, mind a baglyok éjszakai életmódot folytatnak, a baglyoknak sok lehetőségük van erre. A sólymok sem ellenzik, hogy elfogyasszanak egy patkányt, ha az útjukat keresztezi.

Segítségre van szükséged a patkányirtáshoz? Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma, és mi 24 órán belül visszahívunk!

Hívjon most