Tudnivalók darázsirtás előtt, mivel is állunk szemben?

A darazsak mint általában a méhek, elősegítik a virágok beporzását és részesei a gyönyörű kertek kialakításának. Ám az emberek többsége nem szeretné ezeket a rovarokat maguk körül tudni veszélyes csípésük miatt. A darázsfészek általában árnyékos, védett területeken látható, például a fák lombkoronái alatt, tetőkön és egyéb fedett helyeken. A darázs csípése fájdalmas és nagyon gyorsan ellenségessé válik ha a fészket vagy önmagát veszélyeztetve érzi. Annak érdekében, hogy darázsmentes környezetet biztosítsanak maguknak, különböző darázsirtó módszerek léteznek, mivel sajnos az irtás sok esetben elkerülhetetlen.

Tudnivalók darázsirtás előtt, mivel is állunk szemben?
Tudnivalók darázsirtás előtt, mivel is állunk szemben?

Ha a darazsak megjelenésével kell szembenéznünk, de nem azonosítható látható fészek, akkor valószínűleg valamilyen repedésben, üregben vagy résekben találtak lakhelyre. Ez azt jelenti, hogy a ház falán lévő megrepedt vakolatban, a padlástérben, vagy az eresz alatt kell a fészket keresnünk. Az ilyen típusú problémára általában a por alapú darázsirtó nyújthat megoldást, mely kiirtja a fészket és a visszatérő darazsakat. A minőségi kártevők elleni küzdelem a fészkeket kezeli és és ha lehetséges eltávolítja azokat. A darázsirtás megfelelő szakemberek segítségével kivitelezhető, fel tudják venni a harcot a darazsak ellen akik eltűnnek és nem fogják fészküket újjáépíteni.

Mi a különbség a méhek és a darazsak között? A darazsak és a méhek nem kártékony rovarok, bár sokan annak tekintik őket csípésük miatt. Különösen a darazsak válhatnak problémává ősszel, amikor sok szabadtéri tevékenységet megzavarhatnak. Az emberek tévesen nevezik mindkét fajt „méheknek”. Míg mind a darazsak, mind a méhek olyan kolóniákban élnek melyeket a királynő irányít és a dolgozók tartanak fenn, valójában másként néznek ki és másképp viselkednek. Ugyan vannak közös tulajdonságaik, fontos különbséget tenni köztük mivel az ellenük való védekezés és eltérő.

A darazsak megjelenésükben különböznek a méhektől. Sokszor ábrázolják rajzokon a méhecskét fekete-sárga csíkosnak pedig ez a darazsakra jellemző. Míg a méheket apró szőrszálak fedik, addig a darazsak teste csupasz. Étkezési szokásaik is eltérőek hiszen a darazsak jellemzően rovarokkal táplálkoznak, persze nem vetik meg a gyümölcsök nedveit sem.

Csípéskor az áldozatukba fecskendezett méreg is eltérő. A darazsak mérge lúgos kémhatású ellentétben a méhekével ami savas, ezért a csípés kezelésénél is másképp járjunk el.

A darazsaknak több fajtája jelent van hazánkban, az egyik legveszélyesebb a lódarázs. Akár háromszázan is élhetnek egy kolóniában, és veszély esetén támadnak. Csípése nagyon fájdalmas, az erre allergiás embereknél kezelés nélkül halált is okozhat. A lerombolt fészküket megpróbálják újraépíteni, ezért mindenképp hozzáértő szakemberrel kell eltávolíttatni.

Hívjon most