Patkányirtás vadászgörénnyel 2.

Az ilyen típusú irtáshoz –vagy talán helyesebb a gyérítés szó használata- segítségül hívott állatokkal szemben egy sor követelményt támasztunk, melyek néha –látszólag- egymásnak ellentmondóak.
A vadászgörény legyen kisméretű, hogy minél inkább akadálytalanul követhesse ellenfelét annak szűk járataiban. Legyen kifejezett, vele született zsákmányösztöne, a prédát önszántából, kitartóan, szenvedélyesen üldözze. Legyen „fogós”, a sarokba szorított, vagy a járatában utolért patkányt késlekedés és hezitálás nélkül fogja meg, és lehetőség szerint minél gyorsabban végezzen vele. Legyen gyors, fordulékony, erőszakos. A patkánytól kapott sérülésekkel szemben legyen igénytelen, ellenálló. A napi munka során lehetőleg minél később fáradjon el, a munkák között gyorsan regenerálódjon. A járatban ne időzzön sokáig, semmiképp se „feküdjön el”, a munka végeztével mielőbb térjen vissza vezetőjéhez. Az elérhető legmagasabb szinten tűrje a munka során adódó stresszt (környezeti zajok, szagok, idegen emberek, kutyák, ismeretlen körülmények). A zsákmányt ne kezdje ki, ne fogyassza el.
Általánosságban elmondható, hogy a fent leírt követelmények ideális állapotot tükröznek, annak nagy valószínűséggel egyetlen példány sem felel meg, azonban a fentiekből minél többhöz minél jobban hasonlít a vadászatra szánt görény, annál nagyobb hatékonysággal lesz hasznunkra a patkányok gyérítése során.
A gyérítés másik fontos résztvevője a kutya. Akárcsak a vadászgörénnyel szemben, a kutyával szemben is igen magasan van a léc. Gyenge, félős, rossz idegrendszerű állat a feladat elvégzésére nemhogy nem alkalmas, de egyenesen gátolja az eredményes munkavégzést. Mind a hazai, mind a külföldi gyakorlat azt mutatja, hogy erre a munkára a kisebb testű, megfelelően rámenős kutyák alkalmasak, általában terrierek. A terrier izomzatából, felépítéséből adódóan alkalmas a hirtelen mozdulatokra, irányváltásokra, valamint a patkányokkal szemben veleszületett gyűlölettel rendelkezik. A kutyának megfelelően fegyelmezettnek kell lennie, háztáji és haszonállattal szemben nem léphet fel támadólag, a munkavégzés során nem okozhat kárt. (Gondoljunk csak egy üzlethelyiségben szabadjára engedett, fékezhetetlen kutyára.)
A kutya mindenekelőtt szintén rendelkezzen kifejezett és szenvedélyes vadász ösztönnel. Biztos orral jelezze a patkányok által használt járatokat, ugyanakkor legyen közömbös a használaton kívüliekkel szemben. Legyen türelmes a kellő pillanatig –míg vadásztársa a járatban teszi a dolgát-, de késlekedés nélkül mozduljon a patkány után amint erre alkalma nyílik. A jó idegrendszer elengedhetetlen, a kutyának hiba nélkül, a másodperc tört része alatt el kell tudnia bírálni, hogy a lyukból kivillanó szőrös állat préda, vagy vadásztárs. A méretbeli különbségek miatt a kutya által megfogott görénynek nem sok esélye lenne, ezért a kutyák görény kompatibilissá tételét lehetőség szerint kölyök korban kell elkezdeni. Erre a fajta feszült figyelemre és döntési képességre a kutyának a munka egész ideje alatt képesnek kell lennie, nem fáradhat el „fejben”. A patkányt akarja és merje megfogni akár szemből is, nagymennyiségű patkány jelenléte esetén ezt a tevékenységét „estére se utasítsa vissza”.